Wat zijn weekmakers?

Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen als pvc zacht en flexibel te maken. Ze komen geleidelijk vrij uit het materiaal waarin ze zijn verwerkt. Sommige weekmakers zijn schadelijk voor de gezondheid – van kinderen en volwassenen.

Strenge eisen voor weekmakers

Weekmakers mogen de gezondheid van de mens niet bedreigen. Daarom gelden er strenge eisen voor het gebruik van een aantal weekmakers. Sommige zijn verboden. Bijvoorbeeld enkele schadelijke 'ftalaten'. Voor deze weekmakers zijn voldoende alternatieven.  

Lees meer over de gezondheidsrisico's van weekmakers.

Hoe komen mensen in contact met weekmakers?

Mensen kunnen ermee in contact komen via de huid, door het materiaal aan te raken. Kinderen sabbelen vaak op voorwerpen, dan gaat het via de mond. Sommige weekmakers (zoals DEHP) kunnen ook uit het product verdampen.

Waar zitten weekmakers in?

Weekmakers zitten in producten van zacht kunststof. Voorbeelden van voorwerpen met weekmakers zijn speelgoed, regenlaarzen, seksspeeltjes, tuinslangen, opblaasbare voorwerpen, douchegordijnen, vinylbehang, vinyl vloerbedekking en regenkleding.

De meeste van deze producten vormen geen gezondheidsrisico omdat er geen weekmakers in zitten die zijn geclassificeerd als gevaarlijk.

Lees hoe u producten met gevaarlijke weekmakers kunt herkennen.