Ik ben particulier. Wat kan ik tegen Xylella doen?

Neem geen plantjes of stekjes mee van uw vakantieadres. Zo helpt u om een uitbraak van de schadelijke plantenziekte Xylella in Nederland te voorkomen.

Laat Xylella niet meereizen

Xylella fastidiosa is een gevaarlijke bacterieziekte voor planten. Meer dan 300 plantensoorten zijn er gevoelig voor. Een uitbraak kan ernstige schade veroorzaken in tuinen, openbaar groen en de natuur. Het heeft grote financiële gevolgen voor kwekers van bomen en vaste planten.

Helaas is er in verschillende gebieden in Europa Xylella ontdekt, maar we willen voorkomen dat het op meer plekken opduikt. Daarom vragen we u om geen planten, stekjes of ander plantmateriaal mee te nemen uit het buitenland. Als u dat wel doet, kan de Xylella-bacterie ongemerkt met u meereizen en brengt u de ziekte naar Nederland.

Ook risico op andere plantenziekten

Naast Xylella zijn er nog veel andere plantenziekten en -plagen. Neem daarom nooit planten, stekjes, zaden of ander plantmateriaal mee uit het buitenland. Ook niet voor uw eigen tuin of balkon. Onbedoeld kunt u een ziekte of plaag meenemen en een uitbraak veroorzaken. Het risico hierop is extra groot bij plantmateriaal uit:

  • Zuid-Europa
    In Zuid-Europese landen als Italië, Spanje, Portugal en (zuid-)Frankrijk zijn regelmatig uitbraken van Xylella en andere plantziekten.
  • niet-EU landen
    Het meenemen van levende planten, zoals snijbloemen, bloembollen, stekken, groenten, fruit en zaden uit een niet-EU-land is verboden. Invoer is alleen toegestaan met een fytosanitair certificaat. Dit betekent dat het plantmateriaal gekeurd is in het land van herkomst. Als u geen certificaat hebt, bent u strafbaar. Er geldt een uitzondering voor de vruchten banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian. Op de pagina Import planten, groenten, fruit, plantaardig materiaal vindt u meer informatie over producten die niet ingevoerd mogen worden en producten waarvoor een fytosanitair certificaat nodig is.