Xylella, plantenziekte

Xylella fastidiosa is een bacterie die zeer schadelijk is voor meer dan 300 plantensoorten. Door Xylella kunnen planten verwelken, verdrogen en afsterven. Een uitbraak kan grote gevolgen hebben voor de planten in parken en tuinen, en voor bedrijven die zich met planten bezighouden. De bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren.

Ik ben particulier. Wat kan ik tegen Xylella doen?

Neem geen plantjes of stekjes mee van uw vakantieadres. Zo voorkomt u dat u Xylella per ongeluk meeneemt naar Nederland. Deze bacterie kan grote gevolgen hebben voor de planten in ons land, want er zijn geen bestrijdingsmiddelen tegen de bacterie.

Verspreiding via klein beestje

Xylella verspreidt zich via een klein beestje, de cicade. Die neemt de bacterie mee van plant naar plant. In Nederland leeft de cicade ook. Xylella kan hier dus ook meereizen met de cicade. Zeker nu onze winters milder worden, en de kans toeneemt dat de bacterie de winter overleeft. Dit willen we voorkomen. Daarom controleert de NVWA aan de grens en inspecteren we bij telers en importeurs.

Xylella is lastig te herkennen

Een Xylella-besmetting is moeilijk te herkennen. Voor een besmetting ontdekt wordt, kan de bacterie zich al verder verspreid hebben in Nederland. Neem daarom geen risico, en koop uw planten in Nederland of kweek ze zelf.

Lees meer over Xylella.

Ik ben teler of handelaar. Wat kan ik tegen Xylella doen?

Kweekt of verhandelt u gewassen die gevoelig zijn voor deze schadelijke plantenziekte? Neem dan extra voorzorgsmaatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Lees ook hoe u Xylella kunt herkennen en bestrijden.

Meld het direct bij ons als u Xylella waarneemt in uw bedrijf! Daarmee kunt u een uitbraak helpen voorkomen.

Wat gebeurt er als er Xylella wordt ontdekt?

Xylella is een quarantaine-organisme. Dat betekent dat het bij ontdekking direct moet worden uitgeroeid. De NVWA vernietigt de zieke planten. Ook nemen we maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Hiervoor is een speciaal Xylella-protocol. Verder waarschuwen we de andere EU-lidstaten.

Lees wat u kunt doen tegen Xylella.