Onze opgave voor 2024

Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat de producten en voedingsmiddelen die ze kopen veilig zijn. En dat ondernemers zorgvuldig omgaan met dieren, milieu en de natuur. Dat is een verantwoordelijkheid van ondernemers zelf. De NVWA is er om samen met hen ervoor te zorgen dat risico’s beperkt blijven of worden voorkomen. En om, als iets bewust of onbewust toch gebeurt, in te grijpen. Zo dragen we bij aan een betrouwbare voedsel- en warenproductie en beschermen we de belangen van mens, dier en natuur.

Maatschappelijk zichtbaar resultaat

Met ons toezicht voorkomen of verkleinen we de risico’s binnen de 7 ‘publieke belangen’:

  • Voedselveiligheid
  • Dierenwelzijn
  • Productveiligheid
  • Diergezondheid
  • Plantgezondheid
  • Natuur en milieu
  • Tabaks- en alcoholontmoediging

Met dat effect voor ogen zetten we onze mensen en middelen daar in waar de risico’s het grootste zijn. We moeten daarbij keuzes maken. Dat doen we door betrouwbare kennis en data te gebruiken van onze eigen experts en van externen. Omdat de wereld om ons heen snel verandert, blijven we ons toezicht continu vernieuwen. Zodat we met al onze toezichtsinstrumenten effectief blijven. En als we handhaven, doen we dat binnen de kaders die we daarvoor hebben opgesteld: het interventiebeleid. Hierdoor treden we op een uniforme en herkenbare manier op, én houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden.

We staan middenin de maatschappij

We stimuleren goed gedrag van ondernemers waar het kan en grijpen in waar het moet. Dat doen we zichtbaar voor het grote publiek; door onze keuzes uit te leggen creëren we begrip in de maatschappij. Ook onderhouden we actief onze relaties met koplopers in de sector en met brancheorganisaties, onderzoeksinstituten en handhavingspartners – nationaal en internationaal. Samen met hen proberen we risico’s optimaal te beheersen. Als we vinden dat bepaalde regels of beleid daar niet aan bijdragen, gaan we in gesprek met de betreffende beleidsmaker. Ook mengen we ons actief in het publieke debat als een maatschappelijk probleem daarom vraagt. Dit noemen we ‘publiek ondernemerschap’. We zijn hierbij onafhankelijk: we gaan de dialoog aan met ondernemers, maar bepalen zelf of en hoe we optreden. Altijd met de belangen van mens, dier en natuur voorop.

Samen lossen we maatschappelijk relevante problemen op

Professioneel handelen vinden we belangrijk. Bij de NVWA werken dan ook goed opgeleide mensen, die zichzelf continu blijven ontwikkelen. Doordat we ons met zoveel verschillende onderwerpen bezighouden – van het opsporen van een tomatenvirus tot de veiligheid van speeltoestellen – kunnen we profiteren van elkaars kennis en kunde. Door intensief met elkaar samen te werken, lossen we maatschappelijk relevante problemen op.

Herziening stelsel keuren en toezicht

In 2023 is de NVWA begonnen met het anders inrichten van het stelsel van keuren en toezicht in de vleesketen. De huidige directie Keuren wordt gesplitst in een directie Slachttoezicht en een directie Handelstoezicht. De Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) wordt geïntegreerd in de directie Slachttoezicht. Hierdoor ontstaat een gesloten werkvloer, krijgt de toezichthouder meer ‘ogen en oren’ en wordt het toezicht versterkt door meer focus en kortere beslislijnen. Dit is een flinke opgave voor de NVWA, ook omdat de werkzaamheden intussen gewoon doorgaan.

Het is de bedoeling dat het Voorgenomen Organisatiebesluit (VOB) voor 1 januari vastgesteld is, zodat begin 2024 het adviestraject en daarna het plaatsingstraject kunnen plaatsvinden. Eerst gaan de huidige medewerkers van de NVWA over naar de nieuwe directies Slachttoezicht en Handelstoezicht. De medewerkers van de KDS komen begin 2025 over.

Financiers NVWA

De werkzaamheden van de NVWA worden als volgt gefinancierd:

Financiers NVWA

Financiers NVWA
financiersaandeel
Derden24,60%
LNV DG AGRO47,00%
LNV DG NVLG5%
Overig (EZK, I en W, provincies)2%
VWS32%
Brontabel als csv (117 bytes)