Wie we zijn

Wij zijn de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wij zien toe op de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en de bescherming van de natuur.

In opdracht van VWS en LNV

Wij werken in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij maken het beleid en de regels waar bedrijven zich aan moeten houden. Als toezichthouder doen wij controles en keuringen, en spreken bedrijven aan op hun rol in de maatschappij en de geldende regels. Als het nodig is, grijpen we in.

Onze locaties

We werken vanuit het hoofdkantoor in Utrecht en diverse kantoren en steunpunten verspreid over Nederland.

Overzicht NVWA locaties

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Utrecht

Vanuit het hoofdkantoor in het centrum van Utrecht werken de directie en ondersteunende afdelingen waaronder communicatie, P&O en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD). Ook is hier het Klantcontactcentrum gevestigd. Vanuit een verzamelgebouw op een andere locatie werken het COA (Certificeren op Afstand) het Bureau Risicobeoordeling en onderzoek (BuRO), juridische zaken en informatiemanagement.

Echt

Het kantoor in Echt is een NVWA steunpunt voor ambulant personeel. Ook is hier het 2e Klantcontactcentrum gevestigd.

Veenendaal

In het NVWA Servicekantoor in Veenendaal is de afdeling Handel en digitaal toezicht gevestigd. Ook bevindt zich hier het centraal magazijn. Het kantoor is tevens een aanlandplek voor ambulant personeel.

Wageningen

In het kantoor in Wageningen is het Nederlands Instituut voor Vectoren, Invasieve planten en Plantgezondheid (NIVIP) gevestigd. Er vindt onderzoek plaats naar plantenziekten- en plagen die schadelijk kunnen zijn voor de land- en tuinbouw in Nederland en naar invasieve exoten, zoals de Aziatische tijgermug, die ziektes kunnen overbrengen op mensen. Het kantoor is tevens een aanlandplek voor ambulant personeel.

Groningen

In het kantoor in Groningen is het laboratorium voor chemische productveiligheid gevestigd. Er vindt onderzoek plaats naar de veiligheid van stoffen in onder andere cosmetica, sieraden, textiel en speelgoed. Op de locatie Cascadeplein is een NVWA Steunpunt voor ambulant personeel.

Zwolle

Het NVWA Servicekantoor in Zwolle is een aanlandplek voor ambulant personeel.

Zwaag

Het NVWA Steunpunt in Zwaag is een aanlandplek voor ambulant personeel.

Zwijndrecht

In het kantoor in Zwijndrecht is het laboratorium fysische, mechanische en elektrische productveiligheid gevestigd. Er vindt onderzoek plaats naar de veiligheid van onder andere speelgoed, speeltoestellen, aanstekers, accu’s en gastoestellen. Het kantoor is tevens een aanlandplek voor ambulant personeel.

Eindhoven

Het NVWA Servicekantoor in Eindhoven is een aanlandplek voor ambulant personeel.

Beeld: ©NVWA