Amir Vila, inspecteur fyto

Ik kom net van een tomatenkweker in Nijkerk en ben nu op weg naar een bedrijf in IJsselmuiden. Dit werk is nog redelijk nieuw voor me, ik ben net begonnen in het team Fytosanitair & gewasbescherming west. Fytosanitair betekent plantgezondheid. Als buitenstaander weet je niet veel van plantkundige ziekten en plagen, maar het blijkt een heel breed terrein te zijn: van de agrarische sector tot openbaar groen. We hebben te maken met import, export en transportknooppunten als Schiphol en de haven van Rotterdam. We inspecteren gewassen, geïmporteerde producten of bomen op ziektes en plagen door te onderzoeken of ze aangetast zijn door bacteriën, virussen of schimmels. Ook proberen we te voorkomen dat bijvoorbeeld tropische tijgermuggen met reizigers of producten meekomen, want die kunnen een gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Leren en werken tegelijk

Tot nu toe ben ik zelf vooral bezig geweest met inspecties van tomaten, paprika’s en komkommers in kassen, en appels en pruimen in de fruitteelt. Ook heb ik geholpen bij de bestrijding van de tijgermug en heb ik onderzocht of bedrijven die in hout handelen mogelijk boktorren hadden geïmporteerd. Zie ik iets wat niet klopt, dan neem ik monsters die ik naar het laboratorium in Wageningen stuur. Omdat ik nog in opleiding ben - ik volg de interne opleiding voor basisinspecteur - doe ik mijn werk samen met een collega. Leren en werken tegelijk dus. Heel fijn, want van het meelopen leer je weer andere dingen dan in de opleiding. Hoe je binnenkomt bij een bedrijf bijvoorbeeld, hoe je goed een gesprek voert en hoe je ziektebeelden in de praktijk herkent.

"Toen ik eenmaal geproefd had aan het op pad zijn, de dynamiek, de communicatie, wilde ik niets anders meer"

Amir Vila
Beeld: ©NVWA

Van het lab naar buiten

Ik kom uit Kosovo. Toen ik 16 was, zijn we vanwege de oorlog naar Nederland gevlucht. Ik deed mbo, hbo en vervolgens een afstudeerstage bij de NVWA. Daar ben ik nooit meer weggegaan. Ik heb 10 jaar met veel plezier in het laboratorium gewerkt - vooral op het gebied van voedselveiligheid - tot ik in 2018 de kans kreeg een half jaar stage te lopen bij inspecteurs op de afdeling Industrie. Ik kon daar destijds niet blijven, maar toen ik eenmaal geproefd had aan het op pad zijn, de dynamiek, de communicatie, wilde ik niets anders meer. Het kwam dan ook goed uit dat er bij Fytosanitair een vacature voor een inspecteur was, waar ze me graag voor wilden hebben.

Iets goeds doen voor de samenleving

Het mooie van mijn werk vind ik dat ik echt een bijdrage lever aan de samenleving. Het voelt nuttig: als ik niet naar een bedrijf ga, wie zorgt er dan dat er gecontroleerd wordt? Sinds ik deze functie heb, word ik anders wakker. Ik heb altijd zin om op pad te gaan, iedere dag is anders en ik leer steeds weer bij. Inhoudelijke kennis, maar ook op communicatief gebied. Telers en andere bedrijven zien je meestal graag komen, want ook zij hebben belang bij goede controles, ze willen veilige producten in de markt zetten. We werken dus echt samen. Het gevoel dat ik mensen help, dat ik iets goeds doe, maakt me gelukkig. De NVWA biedt heel veel mogelijkheden en ons werk heeft veel impact, ook in Europa. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om eens goed rond te kijken en je te blijven ontwikkelen.