Sharita Kanhailal, Inspecteur coördinator dierenwelzijn en diergezondheid

Hoe de maatschappij graag dieren ziet en wat er vanuit de wet minimaal moet, is niet hetzelfde. Honden zijn van kinds af haar grote liefde, maar voor kippen, varkens en koeien zet Sharita zich net zo hard in.

Je begon bij de NVWA met een project voor hokverrijking. Vertel?

"Voor mijn studie Dierwetenschappen startte ik eind 2018 als stagiair. Mijn afstudeerscriptie ging over hokverrijking voor varkens. Samen met inspecteurs, wetenschappelijke experts van de universiteit in Utrecht en Wageningen heb ik het conceptprotocol voor hokverrijking opgesteld dat nu, na interne aanpassingen, wordt gebruikt door de NVWA. Wat ik als toenmalige student een super mooi resultaat vond. Nog voordat mijn stage afgerond was, werd ik al aangenomen."

Sharita Kanhailal
Beeld: ©NVWA

Gezelschapsdieren waren dan ook je eerste liefde…

"Vooral honden! Ik wilde altijd dierenarts worden in een gezelschapsdierenpraktijk. Dá's niet helemaal gelukt, maar ik kan met mijn universitaire studie Dierwetenschappen nu wel met én voor dieren werken op grotere schaal. En dan gaat het niet over ziekten en hoe dieren te genezen, maar over preventie, en het borgen van het algehele welzijn en de gezondheid van dieren. Ik werkte onder meer aan projecten rondom het fokken met kortsnuitige honden en het toezicht op de (internet)handel in honden en katten."

En dan nu toch weer aan de slag voor landbouwdieren

"Mijn werk bij Expertise Dier was leuk, interessant, mede door de politieke en maatschappelijke dynamiek. Expertise is de schakel tussen de wetgever en de uitvoering. Maar ik wilde ontdekken hoe we (nog meer) resultaat kunnen krijgen, hoe we onze taak nog beter waar kunnen maken. Bovendien zat ik vooral op kantoor, ik miste het contact met dieren en de werkvloer. Nu zit ik bij Inspectie Dier (de buitendienst) en probeer ik in ieder geval 1 dag per week op pad te gaan met inspecteurs. Ik zit dichter bij de praktijk, zie weer dieren en zet me met veel liefde voor ze in, en dat is heel fijn. Ons team inspecteert op dierenwelzijn en diergezondheid bij primaire bedrijven met pluimvee, grazers, varkens en kleinere sectoren zoals konijnen. In totaal zijn er 5 teams die hierop controleren"

Wat doe je als coördinator van je team?

"Héél veel plannen. En alles wat te maken heeft met structuur en coördinatie, zodat de inspecteurs hun werk goed kunnen doen. Puzzelen: hoe zetten we onze inspecteurs en middelen het beste in? Welke onderwerpen moeten prioriteit krijgen, hoe maken we de grote inspectietaak die er ligt haalbaar? Maar ook: kunnen we nieuwe manieren van toezicht ontwikkelen? Wat kan er beter in het proces? Dit doe ik natuurlijk niet alleen: de andere coördinatoren, teamleiders, de inhoudelijke specialisten en inspecteurs zijn onmisbare collega’s hierin."

Je hebt deze stap best snel gemaakt

"Tijdens mijn periode bij Expertise Dier was ik een jaar waarnemend senior, dus ik heb mooi kunnen oefenen op tactisch/strategisch niveau. Mijn huidige functie is op een iets tactisch/operationeler niveau. Dat pastgoed bij mij en daarom durfde ik het ook aan deze stap te maken. Ik vind de druk die bij deze rol hoort ook fijn , ik heb deadlines nodig om op mijn best te zijn."

Ben je door je werk anders gaan kijken naar dieren en de dierhouderij?

"Zeker. Er zit best wat verschil tussen hoe ‘de maatschappij’ dieren ziet (of wil zien) en wat er met betrekking tot hun welzijn en gezondheid is geborgd in de wet. De wet is de basis van ons werk, die bepaalt hoe de NVWA er voor de dieren kan zijn en wat we kunnen doen. Wet- en regelgeving verandert ook met nieuwe inzichten en daar ben ik voorstander van. Ik ben een megagrote dierenliefhebber, maar ik vind wel dat we bijvoorbeeld honden wat minder mogen vermenselijken. En bijvoorbeeld pluimvee juist weer wat minder afstandelijk mogen benaderen. Mij gaan alle soorten dieren aan het hart, en ik vind het mooi om iets voor ze te kunnen betekenen."

Je zet je naast je functie ook in voor andere zaken binnen de NVWA?

"Ik zit in de organisatie van JongNVWA, de Inclusie Adviesraad (IAR) en ben ambassadeur voor de NVWA."

JongNVWA is het netwerk voor collega's onder de 40 jaar. Het brengt deze collega's intern met elkaar in contact, zorgt dat zij de organisatie beter leren kennen en worden betrokken bij ontwikkelingen die gaande zijn. Dat doen we onder andere door zogenoemde huiskamersessies te organiseren met de Inspecteur Generaal, directeuren, afdelingshoofden en meer, waarin eenieder informeel vragen kan stellen en het gesprek kan aangaan. Jongere mensen in een organisatie hebben soms andere behoeften dan mensen die al langere tijd (bij de NVWA) werken. De IAR is er, zodat iedereen gezien en gehoord wordt. Ik vertegenwoordig JongNVWA in de IAR, dus zijn er zaken die spelen en betrekking hebben op 'jong' zijn, kan ik met collega’s van de IAR kijken wat we kunnen doen. Het ambassadeurschap houdt in dat ik de NVWA vertegenwoordig op carrièrebeurzen. Ik ben trots om bij de NVWA te werken en vind het daarom ook mooi om potentiële collega's en stagiaires te spreken en te vertellen wat de NVWA allemaal doet en hen te enthousiasmeren.

Sharita:

  • studeerde Dierwetenschappen in Wageningen;
  • is druk met de opvoeding van haar Australian Shepherd pup, Oakley (Instagram @Sir_Oakley_theaussie);
  • bakt taarten en cupcakes.