Theo Broersma, inspecteur chemische productveiligheid

Als inspecteur chemische productveiligheid bij de NVWA houd ik toezicht op cosmeticaproducten, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, textiel en meer van dat soort artikelen. Ook doe ik hygiëne-inspecties bij tatoeëerders. Dat doe ik samen met een klein team inspecteurs. Maar de omvang van het team zegt niks over het belang van ons werk, want dat is groot.

Ik ben sinds 1991 in dienst bij de NVWA, een behoorlijk lange tijd dus. Wel verander ik om de zoveel tijd van functie. Ik begon als laboratoriummedewerker bij de toenmalige Keuringsdienst van Waren in Leeuwarden, vooral vanwege de verscheidenheid aan artikelen die ze daar onderzochten. Het was een logische stap na mijn laboratoriumopleiding.

"Ik lever een bijdrage aan de veiligheid van producten"

Theo Boersma
Beeld: ©NVWA

Na een paar jaar zochten ze iemand in de buitendienst, om bij consumenten langs de deur te gaan. Het doel was om de temperatuur van koelkasten in kaart te brengen. Dus ging ik twee dagen in de week op pad om een thermometer in pakken melk te steken – dat pak melk vergoedden we trouwens. Het contact met mensen vond ik zo leuk dat ik daarna nog een tweede project deed. Niet lang daarna ben ik het werk voor vast gaan doen. Eerst als assistent-controleur en een paar jaar later als controleur.

Meer plekken, minder inspecties

Inmiddels ben ik alweer vijftien jaar inspecteur chemische productveiligheid. Met een team van ongeveer vijftien mensen controleren we bedrijven door het hele land. Ik woon zelf in Holwerd, helemaal in het uiterste noorden van Friesland. Van daaruit bestrijk ik de provincies Groningen, Drenthe en Friesland, de kop van Overijssel en delen van Noord-Holland en Flevoland. Ik ben verantwoordelijk voor dit grote gebied vanwege de landelijke beschikbaarheid van de inspecteurs. Het voordeel hiervan is dat ik bij allerlei verschillende bedrijven langs mag gaan. Het grote nadeel is dat ik daardoor veel minder inspecties op een dag kan doen dan voorheen. Ik zit veel in de auto, en ben daarnaast druk met rapporten schrijven over de inspecties.

Inspectiewerk

Een belangrijk deel van mijn werk is bedrijfsgericht producttoezicht. Simpel gezegd inspecteer ik bedrijven die producten verkopen waarop wij toezichthouden. Bijvoorbeeld reiniging- en desinfectiemiddelen, cosmetische producten en tatoeagekleurstoffen. Maar ook speelgoed daarbij kijken we of er zware metalen of andere verboden chemische stoffen kunnen vrijkomen. Verder ga ik langs bij tattoo- en piercingshops voor hygiëne-inspecties. De GGD checkt iedere 3 jaar op afspraak of de shops nog aan alle hygiëne-eisen voldoen om recht te hebben op die vergunning. Om te controleren of de shops ook in de tussentijd blijven voldoen aan de hygiënevoorschriften, doet de NVWA onaangekondigde inspecties.

Op onderzoek uit

Het leukste onderdeel van mijn werk vind ik klachtenonderzoek. De NVWA krijgt regelmatig klachten binnen over producten of bedrijven. Soms van consumenten, maar ook van concurrerende bedrijven. Klachten gaan altijd vóór het reguliere werk. Ik neem contact op met de klager en bespreek het probleem met hem. Gaat het om een mogelijk gevaarlijk product, dan neem ik dat mee voor labonderzoek. Vervolgens ga ik op zoek naar de eindverantwoordelijke. Soms is dat eenvoudigweg de winkel waar het product gekocht is, maar het kan ook via verschillende leveranciers op de markt gekomen zijn. Het is mijn taak om in te schatten wat de vervolgstappen zijn. Kan een product op de markt blijven? Moet de leverancier afnemers van zijn product waarschuwen? Of moeten we zelfs een publiekswaarschuwing instellen voor consumenten?

Prachtige baan

Werken bij de NVWA betekent dat je bijdraagt aan de veiligheid van producten die we iedere dag gebruiken. Als de consument iets koopt mag die ervan uitgaan dat het goed en veilig is. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Inspecteurs van de NVWA zoeken dat uit. Je komt als inspecteur op plekken waar weinig anderen komen. Fantastisch, maar er hoort ook bij dat je bepaalde dingen niet door kunt vertellen. Een heel verantwoordelijke functie dus. Lijkt dat je wat? Dan ben je bij de NVWA precies op de juiste plek.