Bas Kleijs, jurist procesvoerder

Ik verliet de advocatuur en ging aan de slag als jurist bij de Rijksoverheid. Eerst bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en sinds 2017 bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Privaatrecht en publiekrecht lijken misschien twee compleet verschillende werelden, maar dat valt reuze mee. Voor wie denkt dat het publiekrecht slecht verdient kan ik je zeggen: voor het salaris hoef je het niet te laten. En dat er bij de overheid een 9-tot-5-mentaliteit heerst is ook allesbehalve waar.

Blijven leren

We werken hard en nemen onze verantwoordelijkheid. Wat mij zo aanspreekt in werken bij de NVWA? Het is ontzettend afwisselend. De NVWA doet zoveel meer dan je denkt. Dat zie je ook terug in onderwerpen van zaken. Het gaat van tabakswarenboetes tot verwaarloosde dieren. En van verkeerd gekeurde trampolines tot keuringen in dierentransport en slachthuizen. Of de vraag waar een orka naartoe moet als hij aanspoelt. Ook hebben we veel te maken met EU-recht wanneer het bijvoorbeeld gaat om import van plantenzaad of vlees. De verscheidenheid aan onderwerpen blijft me verwonderen. Ik leer ook nog steeds nieuwe dingen. Zo leerde ik onlangs bijvoorbeeld hoeveel ruimte een zeearend minimaal nodig heeft. Geen informatie die je vaak nodig hebt, maar wel interessant, toch?

"Ik blijf me verwonderen over wat de NVWA allemaal doet"

Bas Kleijs
Beeld: ©NVWA

Jezelf laten zien

In mijn team, team Bezwaar en Beroep binnen de afdeling Juridische Zaken, werk ik samen met dertig juristen. Het is een leuk team met veel jonge mensen. Een aantal van hen begeleid ik in hun verdere ontwikkeling. Daar krijg ik veel energie van. Dat vind ik ook mooi aan werken bij de NVWA: als je lef hebt en je nek uitsteekt, krijg je veel ruimte om de dingen te doen die je leuk vindt. Of je nu graag pleit in de rechtbank of liever bezwaarschriften schrijft: er is genoeg werk om iets te vinden waar jij jezelf in kunt ontwikkelen.

Werk dat ertoe doet

Binnen het team pak ik veel spoedprocedures op. Dat betekent dat ik ’s ochtends nooit zeker weet hoe mijn dag eruit gaat zien. Een spoedzaak komt toch zeker wel eens per week voor, waardoor mijn werkdagen lekker veelzijdig en uitdagend zijn. De ene keer schrijf ik een verweerschrift, dan sta ik in de rechtbank en het volgende moment heb ik een coachgesprek met een collega. En wat zo mooi is aan mijn werk: de zaken die ik doe gaan echt ergens over. Neem bijvoorbeeld de fipronilcrisis. In de zomer van 2019 heb ik hiervoor samen met twee collega’s 260 rechtszaken gedaan die tegelijk werden behandeld. Dat was een zeer interessante high profile-zaak, omdat je met veel partijen schakelt, waaronder ook de ambtelijke top van de NVWA. En uiteraard leuk dat we die zaak ook gewonnen hebben.

Veel vrijheid

Wat fijn is, is dat je de ruimte krijgt om je werk in te delen zoals jij dat wilt. Zeker in deze coronaperiode is dat prettig. Zolang je maar kwaliteit levert, maakt het in feite niet uit wanneer je werkt. Je hebt dus veel vrijheid, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Wat overigens niet betekent dat het stoer is om 80 uur per week te werken. Zo is de cultuur hier helemaal niet. We willen wel presteren, maar vinden het ook belangrijk dat iedereen goed in zijn vel zit. Hoe het met je gaat is altijd bespreekbaar. Als je gaat solliciteren bij de NVWA, moedigen we je dan ook vooral aan om jezelf te zijn.