NVWA grijpt in bij veehouder in Zuid-Holland, 18 wolvarkens in bewaring

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op woensdag 27 december 18 wolvarkens in bewaring genomen bij een veehouder in Zuid-Holland. De varkens stonden in een dikke laag modder. Ook was de huisvesting niet in orde. De veehouder wordt zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk aangepakt. De NVWA zal de locatie de komende tijd blijven controleren.

Bij de NVWA was een melding binnengekomen over de slechte omstandigheden van de varkens. Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen troffen inspecteurs van de NVWA de dieren aan in een ondergelopen veld. Ook werd de nodige zorg onthouden en hadden de varkens niet de beschikking over een schone, droge en hygiƫnische ligplaats. Hierdoor waren de dieren niet beschermd tegen de slechte weersomstandigheden. De varkens gaan naar een veilige plek waar ze wel de juiste zorg krijgen.

Wolvarken in dikke laag modder
Beeld: ©NVWA

In bewaring nemen

In bewaring nemen betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de houder van de dieren. In sommige gevallen krijgt de houder de dieren terug. Dan zal de veehouder eerst de rekening moeten betalen en ook moeten kunnen aantonen dat hij goed voor de dieren zorgt. Alle overtredingen moeten zijn opgelost.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).