Advies van BuRO over gezondheidsrisico’s borstvoedingsthee

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA raadt zwangere en lacterende vrouwen af om borstvoedingsthee met venkel en anijs te drinken. Borstvoedingsthee, die belooft de borstvoeding te verbeteren of te bevorderen dankzij bepaalde ingrediënten, kan juist nadelige gezondheidseffecten hebben.

Onderzochte stoffen in borstvoedingsthee

BuRO heeft alleen de belangrijkste stoffen bekeken die voorkomen in borstvoedingsthee. Er zijn dus nog meer stoffen die kunnen voorkomen in borstvoedingsthee. Met name het onderzoek naar de stof estragol levert de volgende adviezen op.

Adviezen van BuRO
Aan de minister voor Medische Zorg en Sport:

  • Vraag het Voedingscentrum het gebruik van borstvoedingsthee met venkel en anijs door vrouwen die borstvoeding geven en zwangere vrouwen af te raden. Vraag het Voedingscentrum ook om dit onderwerp onder de aandacht te brengen van verloskundigen, kraamverpleegkundigen en consultatiebureaus.
  • Agendeer de beoordeling van gezondheidsclaims van borstvoedingstheeën met botanische ingrediënten bij de Europese Commissie en dring er daarbij op aan om een gezondheidsclaimbeoordeling van borstvoedingstheeën vergezeld te laten gaan van een veiligheidsbeoordeling.

Aan de inspecteur-generaal van de NVWA:

  • Besteed op de website aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van borstvoedingsthee. Hieronder verstaat BuRO: thee die wordt verhandeld met als doel het verbeteren of bevorderen van de borstvoeding. Benadruk dat deze thee nadelige gezondheidseffecten kan hebben en moet worden afgeraden voor de doelgroepen, te weten zwangere en lacterende vrouwen.

Verkrijgbaarheid en claims van borstvoedingsthee

Borstvoedingsmix of borstvoedingsthee is verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Fabrikanten en verkopers prijzen de thee op websites aan bij zwangere en lacterende vrouwen. De ingrediënten in de thee zouden de melkafscheiding bij hen ondersteunen.

Aanleiding advies

De directie Handhaven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) de volgende vraag: Is consumptie van thee met venkel en anijs door vrouwen die borstvoeding geven een gevaar voor de gezondheid van de baby?