Voedingssupplementen en kruidensupplementen

Voedingssupplementen en kruidensupplementen zijn producten met vitamines, mineralen, kruiden of andere stoffen. Ze zijn te koop in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Hier leest u waar u op moet letten als u supplementen koopt of gebruikt. En wat de regels zijn als u ze wilt produceren, importeren of verkopen.

Wat zijn voedingssupplementen?

In voedingssupplementen zitten vitamines, mineralen en stoffen zoals vetzuren en glucosamine. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Zij krijgen voldoende voedingsstoffen binnen als zij gevarieerd eten. Alleen bepaalde groepen krijgen het advies om extra vitamines te nemen. Vaak gaat dit om extra vitamine D of foliumzuur. 

Wat zijn kruidensupplementen?

Kruidensupplementen zijn gemaakt van planten of kruiden die bekendstaan om een bepaald gezondheidseffect. Sommige middelen zouden bijvoorbeeld kalmerend zijn of helpen om af te vallen. Meestal zijn de effecten van deze kruiden op de gezondheid niet goed onderzocht. 

Let op de risico’s als u supplementen gebruikt

Gebruikt u supplementen? Let op de risico’s. Er kunnen verboden of onveilige stoffen in zitten. U kunt gezondheidsklachten krijgen als u te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt. Ook het combineren van bepaalde kruidensupplementen met medicijnen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. 

In de campagne 'Weet wat je slikt' waarschuwen de NVWA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor de wisselwerking tussen kruidensupplementen en medicijnen.

Bekijk onze video over de risico’s van supplementen:

Hoe kan ik een onveilig product melden?

Gebruikt u een voedingssupplement of kruidensupplement en ervaart u bijwerkingen of gezondheidseffecten die niet op het etiket staan? Of komt u supplementen met verboden ingrediënten tegen in een winkel of webshop? Meld het ons. U kunt bijwerkingen ook melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Neem in elk geval ook contact op met uw arts.

Regels voor ondernemers

Verkoopt, produceert of importeert u supplementen? Of gaat u hiermee starten? Dan moet u aan regels voldoen. Zo moet het product veilig zijn en u moet de juiste informatie op het etiket vermelden. Wij hebben een aantal handboeken opgesteld die u kunt gebruiken. Dit zijn de belangrijkste handboeken als u supplementen produceert of verhandelt:

Gebruik verder het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims als u een claim op uw product wilt zetten. En het Handboek Nieuwe voedingsmiddelen als u nieuwe ingrediënten gebruikt.

Zo houden wij toezicht

We houden toezicht op voedingssupplementen en kruidensupplementen die in Nederland worden geproduceerd, geïmporteerd en verkocht. We grijpen in als een product niet aan de regels voldoet.

Lees meer over ons toezicht.

Beluister de podcast over toezicht op supplementen

In de podcast 'De inspecteur' vertelt inspecteur Martin Kooijman over zijn werk en zijn zorgen. 'We weten heel weinig over de risico’s van voedingssupplementen op de lange termijn.'

Beluister de podcast via Spotify of Apple Podcasts.

Inspectie- en onderzoeksresultaten

We doen onderzoek naar supplementen. Bekijk onze inspectie- en onderzoeksresultaten.