Voedingssupplementen

Voedingssupplementen moeten veilig zijn. Hier leest u waar u op moet letten als u voedingssupplementen koopt of gebruikt. En wat de regels zijn als u voedingssupplementen wilt produceren, importeren of verkopen.

Wat zijn voedingssupplementen?

In voedingssupplementen zitten vitamines, mineralen en stoffen zoals vetzuren en glucosamine. Kruidenpreparaten zijn supplementen met kruiden. Voedingssupplementen zijn te koop in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.

Heb ik voedingssupplementen nodig?

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Zij krijgen voldoende voedingsstoffen binnen als zij gevarieerd eten. Alleen speciale groepen hebben extra voedingsstoffen nodig. Zo krijgen zwangere vrouwen het advies om extra foliumzuur te slikken. Lees meer bij het Voedingscentrum.

Let op de risico’s als u voedingssupplementen gebruikt

Gebruikt u voedingssupplementen? Let op de risico’s. Er kunnen verboden of onveilige stoffen in zitten. Ook kunt u gezondheidsklachten krijgen als u te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt. Voedingssupplementen gaan ook niet altijd goed samen met medicijnen.

Hoe kan ik een onveilig product melden?

Gebruikt u een voedingssupplement en ervaart u bijwerkingen of gezondheidseffecten die niet op het etiket staan? Of komt u voedingssupplementen met verboden ingrediënten tegen in een winkel of webshop? Meld het ons. U kunt bijwerkingen ook melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Neem in elk geval ook contact op met uw arts.

Regels voor ondernemers

Verkoopt, produceert of importeert u voedingssupplementen? Of gaat u hiermee starten? Dan moet u aan regels voldoen. Zo moet het product veilig zijn en u moet de juiste informatie op het etiket vermelden. In ons handboek Voedingssupplementen, Verrijkte levensmiddelen en Kruidenpreparaten leest u wat de regels zijn.

Zo houden wij toezicht

We houden toezicht op voedingssupplementen en kruidenpreparaten die in Nederland worden geproduceerd, geïmporteerd en verkocht. We grijpen in als een product niet aan de regels voldoet.

Lees meer over ons toezicht.

Beluister de podcast over toezicht op voedingssupplementen

In de podcast 'De inspecteur' vertelt inspecteur Martin Kooijman over zijn werk en zijn zorgen. 'We weten heel weinig over de risico’s van voedingssupplementen op de lange termijn.'

Beluister de podcast via Spotify of Apple Podcasts.