Advies van BuRO over veiligheid voedingssupplementen

Voer in Nederland een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in. Dat moet de risico’s van het gebruik van voedingssupplementen verkleinen. Dit advies geeft Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Aanleiding onderzoek

In Nederland en de rest van de Europese Unie (EU) zijn veel voedingssupplementen te koop, zoals vitamines en mineralen en kruidenpreparaten. De markt groeit. In 2022 gebruikte 41% van de volwassen Nederlanders voedingssupplementen, blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor van marktonderzoekbureau Multiscope. Deze groep gebruikers besteedde in totaal 1,6 miljard euro aan voedingssupplementen.

BuRO beoordeelde de afgelopen jaren de risico’s van verschillende voedingssupplementen. Het ging vaak om gevallen waarbij het gebruik van een voedingssupplement tot zeer ernstige gezondheidsschade leidde.

Er is reden tot zorg over de veiligheid van voedingssupplementen. De samenstelling van voedingssupplementen is vaak onbekend. Ook is er beperkte wetgeving voor voedingssupplementen. Hierdoor heeft de NVWA weinig mogelijkheden om te handhaven.

Onderzoeksvragen en aanpak

De vragen van BuRO in dit onderzoek zijn:

  • Wat zijn de gezondheidsrisico’s van voedingssupplementen?
  • Hoe kunnen we de veiligheid van voedingssupplementen in Nederland (beter) borgen?

In dit advies vat BuRO eerdere risicobeoordelingen samen. Ook beschrijft BuRO de wetgeving over voedingssupplementen.

BuRO nam zelf het initiatief voor dit onderzoek. Het volgt wel op vragen van het ministerie van VWS. Die vragen gingen over bepaalde voedingssupplementen of over stoffen in voedingssupplementen.

Resultaten en advies

Het gebruik van alle typen voedingssupplementen neemt toe. Het gebruik van voedingssupplementen kan tot ernstige gezondheidseffecten leiden. Dat blijkt uit de vele gemelde gevallen.

Er zijn veel verschillende soorten voedingssupplementen op de markt. Voedingssupplementen kunnen sterk verschillen qua samenstelling maar ook in hoe ze gebruikt worden. Daarom is het niet mogelijk om de risico’s voor de hele groep voedingssupplementen in kaart te brengen of te beoordelen.

BuRO adviseert om een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in te voeren. Zo’n systeem kan op verschillende manieren worden ingericht. Aanbieders zullen hun voedingssupplementen moeten aanmelden voordat ze in Nederland op de markt mogen worden gebracht. En vervolgens kan worden besloten of een veiligheidsbeoordeling nodig is.

Wat zijn de voordelen van een notificatiesysteem? Het biedt inzicht in de voedingssupplementen die in Nederland te koop zijn. Zo’n systeem kan helpen voorkomen dat mogelijk schadelijke voedingssupplementen op de markt komen. Consumenten zijn dan beter beschermd tegen nadelige gezondheidseffecten van voedingssupplementen.

Consumenten moeten toegang krijgen tot de informatie uit het notificatiesysteem. Zo kunnen zij beter geïnformeerd een keuze maken om voedingssupplementen te gebruiken.