Advies van BuRO over zeewierconsumptie, zeewierteelt en zeewieraquacultuur in Nederland
Zorg dat de verantwoordelijkheden voor vergunningverlening en toezicht bij de teelt van zeewier duidelijk zijn. En dat deze verantwoordelijkheden ook opgepakt worden. Dat adviseert BuRO de Minister van Landbouw Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Daarnaast adviseert BuRO de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport om zeewier expliciet op te nemen in de wetgeving over levensmiddelenhygiëne, en om het vaststellen van Europese maximumgehalten voor contaminanten in zeewier en zeewierproducten te ondersteunen.
Download 'Advies van BuRO over de risicobeoordeling zeewier; voedselveiligheid en natuur'
Download 'Onderbouwing bij advies van BuRO over de risicobeoordeling zeewier; voedselveiligheid en natuur'
Download 'Aanbiedingsbrief aan VWS bij advies van BuRO over de risicobeoordeling zeewier; voedselveiligheid en natuur'
Download 'Aanbiedingsbrief aan LVVN bij advies van BuRO over de risicobeoordeling zeewier; voedselveiligheid en natuur'
Download 'Reacties van sectororganisaties op conceptrapport over risicobeoordeling zeewier; voedselveiligheid en natuur'
Aanleiding advies
Zeewier wordt gezien als een belangrijke bron van alternatieve eiwitten voor een duurzaam voedselsysteem en voedselzekerheid. Het telen van zeewier wordt daarom gestimuleerd door de Europese Unie (EU) en ook door de Nederlandse overheid. In Nederland wordt zeewier geteeld in de Zeeuwse Delta, de Waddenzee en de Noordzee. Ook wordt er geëxperimenteerd met de teelt van zeewier in zoutwaterbassins op land. Het meeste zeewier dat in Nederland wordt geteeld is bestemd voor consumptie door de mens, maar een groot deel van de teelt van zeewier is nog in de experimentele fase. Ondanks het feit dat de teelt van zeewier in Nederlandse wateren wordt gestimuleerd, zijn nog niet alle risico’s als gevolg van deze teelt in beeld. De teelt van zeewier in open water kan bijvoorbeeld nadelige effecten hebben op het natuurlijke ecosysteem. Ook kan zeewier verontreinigd zijn met chemische, microbiologische of fysische contaminanten die een risico voor de voedselveiligheid kunnen vormen. Daarom heeft bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA deze risico’s op eigen initiatief nader onderzocht.
Conclusies
Natuur
Activiteiten met uitheemse zeewiersoorten in open water of open aquacultuur hebben impact op de biodiversiteit en het ecosysteem en vormen daarom een risico voor de natuur. Wanneer zeewier naar een ander gebied wordt verplaatst, kunnen (uitheemse) diersoorten en andere (uitheemse) zeewiersoorten meeliften Intern gebruik en zich in Nederland vestigen, of zich binnen Nederland verder verspreiden. Dit kan impact op de natuur hebben.
Voedselveiligheid
Zeewier kan verontreinigd zijn met chemische, microbiologische of fysische gevaren die een risico voor de voedselveiligheid en volksgezondheid kunnen vormen. Naar verwachting zorgt de bewerking en verwerking van zeewier voor de consumptie (bijvoorbeeld door wassen en verhitten) voor een afname van de aanwezigheid van zowel chemische, microbiologische als fysische gevaren. Het voedselveiligheidsrisico van de consumptie van bewerkt en verwerkt zeewier wordt voor zowel de chemische, microbiologische als fysische gevaren als laag ingeschat.