NVWA neemt 4 pallets vlees in beslag

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) hebben donderdag 16 juni vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De actie draait om onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.

Dozen met eendenbloed
Beeld: ©NVWA
Dozen met eendenbloed

Het onderzoek naar de mogelijke valsheid in geschrifte bij illegale vleesimport vindt plaats onder leiding van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om producten die vermoedelijk bestemd zijn voor de Chinese gemeenschap in Nederland of voor export, zoals lamshersenen of kippenklauwen. Ook zijn andere vleesproducten in bewaring genomen, zoals eendenbloed. Hierbij speelt het voedselveiligheidsrisico met producten van onbekende herkomst.

Het vermoeden bestaat dat de producten in vervalste verpakkingen de EU binnenkomen of ergens in de EU zijn herverpakt. Tijdens de actie zijn op verschillende locaties vorderingen gedaan. Omdat de etiketten mogelijk niet kloppen, is ook de (digitale) administratie in beslag genomen om dit te controleren. Tevens is de Douane ingeschakeld, omdat er mogelijk illegale drank is aangetroffen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Particulieren en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.