NVWA-IOD geeft luisteraars inkijk in opsporingsonderzoeken

Hoe vang je een boef? Die vraag staat centraal in de podcastserie "Roet in het eten" over de recherche van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA-IOD. Deze true crime-serie geeft luisteraars een bijzondere inkijk in 5 echte opsporingsonderzoeken. De eerste aflevering is vanaf maandag 5 september te beluisteren.

De NVWA-IOD doet strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige criminaliteit die een gevaar vormt voor de voedselveiligheid, volksgezondheid en de gezondheid van planten en dieren in Nederland. De NVWA-IOD heeft dezelfde bevoegdheden als de recherche van de Nationale Politie. Denk aan verdachten aanhouden en verhoren, maar ook het inzetten van bijzondere opsporingsbevoegdheden zoals observeren, pseudokoop en het tappen van telefoons. In "Roet in het eten" krijgen luisteraars inzicht in waarom, hoe en wanneer deze bevoegdheden worden ingezet. En wat dat oplevert.

Roet in het eten
Beeld: ©NVWA

Verschillende disciplines

Bij de NVWA-IOD werken verschillende specialisten. Tactisch, financieel en digitaal rechercheurs, maar ook analisten, juridisch specialisten, forensisch accountants, strategisch adviseurs en inlichtingenexperts. Samen leggen ze de werkwijze van fraudeurs bloot en verzamelen ze bewijs. Ook brengen ze geldstromen in beeld om illegaal verdiend geld af te kunnen pakken. Welke expertise nodig is, verschilt per onderzoek. In de podcastserie maken luisteraars kennis met de verschillende disciplines.

Afleveringen

De eerste aflevering van "Roet in het eten" is vanaf vandaag te beluisteren via de reguliere podcastkanalen, zoals Spotify, Apple Podcasts. Vervolgens verschijnt er elke 2 weken een nieuwe aflevering.

In de eerste aflevering neemt podcastmaker Ben Prins de luisteraars mee in het onderzoek naar fraude met etiketten op blikken babymelkpoeder. Rechercheurs en de officier van justitie vertellen over de unieke samenloop van omstandigheden rond de fraude en de hindernissen in het onderzoek. En ook over hoe samenwerking met Inspectie van de NVWA en slim recherchewerk zorgen voor de doorbraak.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.