Divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst

De NVWA-IOD is de recherche van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Onze Inlichtingen- en Opsporingsdienst doet strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige criminaliteit die een gevaar vormt voor de voedselveiligheid, volksgezondheid en de gezondheid van planten en dieren in Nederland.

IOD NVWA inspecteurs laden in beslaggenomen dozen in auto
Beeld: ©NVWA

Denk hierbij aan grootschalige fraude met vlees, illegale handel in diergeneesmiddelen, fraude met kermisattracties of subsidiefraude. Deze criminaliteit wordt meestal gepleegd door bedrijven. De NVWA-IOD werkt samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Bij ons werken verschillende soorten specialisten. Tactisch, financieel en digitaal rechercheurs houden zich bezig met het opsporen van strafbare feiten. Zij worden ondersteund door analisten, juridisch specialisten, forensisch accountants, strategisch adviseurs en inlichtingenexperts. Samen brengen zij grootschalige en regelmatig internationaal georiënteerde criminaliteit in kaart. Ook brengen ze geldstromen in beeld met als doel het illegaal verdiende geld af te pakken. De NVWA-IOD probeert fraude ook te voorkomen door actief het fraudebewustzijn bij bedrijven en overheden te vergroten, zodat zij het fraudeurs lastig kunnen maken. De NVWA-IOD heeft dezelfde bevoegdheden als de recherche van de Nationale Politie. Dat betekent dat wij verdachten mogen arresteren en verhoren. Ook mag de NVWA-IOD bijzondere opsporingsbevoegdheden inzetten, zoals observeren, pseudokoop en het tappen van telefoons. Hier vertellen rechercheurs over hun dagelijkse werk bij de NVWA-IOD.

Roet in het eten
Beeld: ©NVWA

Podcast 'Roet in het eten'

In de true crime podcast 'Roet in het eten' krijgt de luisteraar een bijzonder inkijkje in 5 echte opsporingsonderzoeken die zijn uitgevoerd door de NVWA-IOD.

In de vijfdelige serie vertellen tactisch, financieel en digitaal rechercheurs wat er bij komt kijken om fraude bloot te leggen en bewijs te verzamelen.

Kortom: hoe vang je een boef? Vanaf maandag 5 september 2022 is de serie te beluisteren via reguliere kanalen zoals Apple podcasts en Spotify.

NVWA IOD inspecteur in auto met camera
Beeld: ©NVWA

Meld criminaliteit of ernstige fraude

Informatie is essentieel voor ons werk. Heeft u informatie over (vermoedelijke) criminele activiteiten of ernstige fraude binnen het werkterrein van de NVWA? Neem contact op met de NVWA via 0900-03 88. Informatie over ernstige fraude kan 24 uur per dag anoniem gedeeld worden bij ons Team Criminele Inlichtingen (TCI) via 06- 13 44 94 77. Het TCI schermt uw identiteit af.

NVWA IOD inspecteur toont legitimatie
Beeld: ©NVWA

Werken bij de NVWA-IOD

De NVWA-IOD zoekt collega’s om samen Nederland veiliger te maken. Wil je meer weten over het werk van onze rechercheurs, analisten, juristen, accountants en inlichtingenexperts? Kijk op Werken bij de NVWA voor meer informatie en kijk op werkenvoornederland.nl voor onze vacatures.