NVWA: Let op bij online bestellen buiten de EU

Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. Het cadeauseizoen is begonnen en bezorgt flink wat Nederlanders cadeaustress. Door de hoge inflatie is de prikkel om online naar goedkope aanbiedingen te zoeken misschien wel groter dan andere jaren. Consumenten komen voor goedkope producten vaak uit bij webshops buiten de EU. Maar let op: de producten die deze webshops verkopen zijn lang niet altijd veilig.

Online shoppen is populair. Volgens het CBS gaf dit jaar 74% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar aan weleens iets online te kopen. In Nederland is de veiligheid van producten goed geregeld. Fabrikanten, winkeliers en webwinkels moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen. Zij zijn er voor verantwoordelijk dat ze veilige producten produceren en verkopen. De NVWA controleert risicogericht en op basis van meldingen of ze aan de wettelijke eisen voldoen. Ondanks deze waarborgen komt het voor dat onveilige producten op de markt komen.

2 pakketjes worden in ontvangst genomen
Beeld: ©NVWA

Veilig product ontwikkelen kost geld

De NVWA controleert veel producten in Nederland maar kan geen toezicht houden op webshops die buiten de EU zijn gevestigd. René van der Zanden, senior inspecteur productveiligheid bij de NVWA: 'Wij kunnen alleen optreden tegen partijen die zijn gevestigd in de EU. Wanneer een Nederlandse consument een product bestelt bij bijvoorbeeld een Aziatische webshop, dan valt dit niet onder ons toezicht.'

Producten die via webshops buiten de EU worden verkocht worden vaak aangeboden tegen lage prijzen. Dit maakt deze webshops voor veel Nederlanders aantrekkelijk. 'Een product ontwikkelen kost geld. Een veilig product ontwikkelen kost meer geld', legt Van der Zanden uit. 'Wanneer een product voor een te lage prijs wordt aangeboden, dan heeft de producent ergens op bezuinigd. Veel mensen denken: ik koop online een goedkope telefoonoplader en als hij kapot is koop ik wel een nieuwe. Zij realiseren zich niet dat ze met een onveilig product meer kunnen verliezen dan geld alleen'.

80 onveilige producten in tien minuten

Producten die door webshops buiten de EU worden aangeboden, zijn in veel gevallen niet geproduceerd voor de Europese markt. Daarom voldoen ze niet altijd aan de Europese Normen (EN). 'Onlangs heb ik in opdracht van mijn manager bekeken hoeveel onveilige producten ik op een webshop buiten de EU kon vinden. Puur op basis van visuele waarneming', vertelt Van der Zanden. 'Na tien minuten stond de teller op 80. Van nachtlampjes, reisstekkers tot prikkabels waarbij de gebruiker het risico liep geëlektrocuteerd te worden'.

Weet wat je koopt

Wanneer je spullen koopt bij een webshop buiten de EU is het raadzaam om alert te zijn. Check daarom altijd de volgende zaken voordat je een product bestelt:

CE markering China
 1. Te lage prijs
  Wanneer de prijs voor een product te mooi is om waar te zijn, dan is het product dat waarschijnlijk ook.
 2. CE-markering
  Let op of een product voorzien is van de CE-markering. Dit is een verklaring van de fabrikant  dat het product aan de EU-wetgeving voldoet. Sommige Chinese fabrikanten verkopen producten met een CE-teken (China Export) dat lijkt op het Europese CE-teken.
 3. Check de website
  De website van de webshop vertelt veel over hoe betrouwbaar deze is. Staat op de website geen adres, contactgegevens, retourbeleid en kun je geen reviews over deze webshop vinden? Dan is het beter om je bestelling bij een andere webshop te doen. En zoek op de website van de producent naar informatie waaruit blijkt dat wat jij koopt, voldoet aan de Europese normen (EN).
 4. Mijd dropshippers
  Dropshippers zijn partijen die goedkope producten aanbieden die rechtstreeks afkomstig zijn van buitenlandse webshops. Dropshippers herken je vaak aan lange levertijden en uitzonderlijk lage prijzen.
 5. Merkloos
  Spullen waar merknamen ontbreken, of met een onbekende merknaam kunnen een teken zijn van een onveilig product. Je kunt bij deze producten vaak niet checken of ze veilig zijn en aan de regels voldoen. Check of de naam en het adres van de fabrikant vermeld zijn. Fabrikanten zijn verplicht dit te vermelden.

Wil je meer weten hierover? Bekijk dan onze explainer 'Weet wat je koopt'.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).