NVWA neemt opnieuw 435 honden in bewaring bij Brabantse fokker vanwege problemen dierenwelzijn

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 24 en woensdag 25 januari 435 honden in bewaring genomen bij een hondenfokker in Brabant. Tijdens de inspectie bleek dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden. De dieren worden opgevangen op adressen waar zij de juiste zorg wel krijgen.

Hond op arm van medewerker 2
Beeld: ©NVWA

In december 2022 heeft de NVWA bij deze fokker ook al 29 honden in bewaring genomen. Toen ging het om honden die direct medische zorg nodig hadden. De NVWA heeft de fokker toen  opgedragen om de overige honden de juiste zorg en huisvesting te geven. Inspecteurs en dierenartsen van de NVWA hebben tijdens de inspectie van de afgelopen twee dagen vastgesteld dat de fokker dat niet heeft gedaan. Daarom heeft de NVWA opnieuw ingegrepen.

Op locatie

Er blijven 115 volwassen honden en 44 pups op de locatie. Er is geen reden om deze dieren mee te nemen. Bij alle honden is een zorgvuldige afweging gemaakt of in bewaring nemen of op de locatie blijven de best passende oplossing is. Dieren verplaatsen levert namelijk stress op. Verplaatsen van moederhonden met jonge pups levert bijvoorbeeld een te groot risico op voor de pups.

De NVWA blijft de zorg die de fokker biedt aan de honden die op de locatie blijven nauwlettend in de gaten houden.

In bewaring nemen

In bewaring nemen betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de houder van de dieren. In sommige gevallen krijgt de houder de dieren terug. Ook in dat geval moet de houder de kosten voor de geleverde verzorging betalen en aan strenge voorwaarden voldoen, zoals het beëindigen van alle overtredingen. 

Bekijk hieronder beelden van de inspectie.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.