Allergenen op etiket levensmiddelen

Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar consumenten ernstig ziek van kunnen worden. Daarom moet u deze stoffen duidelijk en op de juiste wijze op het etiket vermelden. U leest hier om welke allergenen het gaat, wat u precies op het etiket moet zetten en in welke vorm.

Waar vermeld ik allergenen op het etiket?

De verplichte vermelding op het etiket geldt voor 14 allergenen. Vermeld allergenen in de ingrediëntenlijst. Is die lijst er niet? Gebruik dan 'bevat [allergeen]' bij de benaming van het levensmiddel. Dit hoeft niet als het allergeen al duidelijk in de naam van het levensmiddel staat. Op een pak halfvolle melk hoeft bijvoorbeeld het allergeen melk niet apart benoemd te worden.

Herhaal de allergenen niet

U mag de allergenen niet op een andere plek op het etiket herhalen. U mag de allergenen dus niet op een andere plek benoemen en ook geen symbool van het allergeen op het etiket plaatsen. Een zogenoemde allergenenbox in de buurt van de lijst van ingrediënten is niet toegestaan.

Hoe vermeld ik allergenen in de ingrediëntenlijst?

U moet allergenen als volgt in de ingrediëntenlijst vermelden:

  • Vermeld de naam van het allergeen.
  • Zorg dat het allergeen duidelijk te onderscheiden is van de rest van de ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld een ander lettertype of andere achtergrond. De meeste levensmiddelenbedrijven gebruiken een vet lettertype om allergenen te benadrukken. Ook kunt u hoofdletters gebruiken of het allergeen onderstrepen.
  • Zorg voor een duidelijke allergenenvermelding in woorden zoals eipoeder. Als het allergeen niet goed zichtbaar is, dan kunt u ook het hele woord eipoeder benadrukken.

Welke regels gelden er voor glutenbevattende granen?

Gebruikt u ingrediënten die gemaakt zijn van glutenbevattende granen? Let op het volgende:

  • Vermeld de naam van de graansoort in de ingrediëntenlijst. Bijvoorbeeld gerstemoutazijn of havervlokken.
  • Gebruikt u spelt, khorasan of durum? Verwijs dan duidelijk naar de graansoort tarwe. Bijvoorbeeld tarwe, of tarwe (spelt) of spelttarwe.
  • U mag zelf bepalen of u het woord ‘gluten’ toevoegt aan de vermelding van de graansoort, bijvoorbeeld tarwemeel (gluten).
  • Voegt u gluten als ingrediënt toe? Dan moet u de graansoort vermelden waarvan de gluten afkomstig zijn. Bijvoorbeeld gluten (tarwe), tarwegluten of gluten (van tarwe).

Bij welk graan mag ik ‘glutenvrij’ vermelden?

U mag 'glutenvrij' of ‘met zeer laag glutengehalte’ op het etiket vermelden als een product met een glutenbevattend graan aan de voorwaarden van Verordening (EU) Nr. 828/2014 voldoet. Vermeld wel de glutenbevattende graansoort op het etiket. En benadruk deze graansoort als allergeen in de lijst van ingrediënten. Bijvoorbeeld zo: glutenvrije tarwemeel.

Verplichte allergiewaarschuwing eetbare insecten en andere nieuwe voedingsmiddelen

Produceert of verkoopt u levensmiddelen met eetbare insecten, raapzaadeiwit of een aantal andere nieuwe voedingsmiddelen? Op het etiket van deze producten moet een allergiewaarschuwing staan. Mensen met bepaalde allergieën kunnen namelijk ook allergisch zijn of worden voor deze voedingsmiddelen. Het gaat om een waarschuwingstekst die in de buurt van de ingrediëntenlijst moet staan. Dit is verplicht op etiketten van producten die bedoeld zijn voor directe verkoop aan consumenten.

Lees om welke nieuwe voedingsmiddelen het gaat en wat er in de waarschuwingstekst moet staan.

Hoe waarschuw ik voor risico op kruisbesmetting allergenen?

U moet kruisbesmetting met allergenen voorkomen als u levensmiddelen produceert. Bij kruisbesmetting komen onbedoeld allergenen in een levensmiddel terecht. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een fabriek verschillende levensmiddelen verwerkt met dezelfde machine.

Is er een risico op kruisbesmetting met allergenen? Dan moet u voldoen aan regels over hoe u op het etiket waarschuwt voor kruisbesmetting. Zo’n waarschuwing heet Precautionary Allergen Labelling (PAL).

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het vermelden van allergenen op etiketten van levensmiddelen in ons Handboek Etikettering van levensmiddelen.