Handleiding Register attractietoestellen en speeltoestellen (RAS) voor gemeenten

In het Register attractie- en speeltoestellen (RAS) kunnen gemeenten opzoeken of een attractie of speeltoestel is goedgekeurd voor gebruik in Nederland.

Hoe werkt het RAS?

U kunt online inloggen bij het RAS.

  • Om in te loggen heeft u e-Herkenning nodig. Dit kunt u aanvragen via eherkenning.nl. Het kan een aantal dagen duren voordat uw aanvraag is afgehandeld.
  • Om te mogen inloggen als gemeente heeft u minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig.

Voer het RAS-nummer van het attractietoestel in. Dit is het identificatienummer dat op het toestel staat. U krijgt dan de wettelijke status van het attractietoestel te zien. Dit is een van deze 4 mogelijkheden:

goedgekeurd

Het attractietoestel mag opengesteld worden voor het publiek.

afgekeurd

Het attractietoestel mag niet opengesteld zijn voor het publiek. Vanwege tekortkomingen is het toestel afgekeurd door een keuringsinstelling of door een van onze inspecteurs. Een eerder afgegeven certificaat van goedkeuring is daarmee ongeldig verklaard.

niet vastgesteld

Het attractietoestel mag niet opengesteld zijn voor het publiek. Er heeft nog geen keuring plaatsgevonden of de keuringsinstelling heeft nog geen besluit genomen naar aanleiding van een al uitgevoerde keuring.

geblokkeerd

Het attractietoestel is vernietigd, verkocht aan een exploitant in het buitenland of wordt niet meer gebruikt in Nederland.

Kijk voor uitgebreide informatie over de werking van het RAS in de handleiding.

Wat kan een gemeente met de informatie uit het RAS?

Dit hangt af van het vergunningenstelsel in uw gemeente. Mogelijk mag een attractietoestel alleen geplaatst worden als het is goedgekeurd. Dan kan de gemeente het toestel weigeren.

Informeer in ieder geval de NVWA als u weet dat een attractietoestel niet goedgekeurd is. Wij zijn bevoegd om het onveilige toestel te sluiten.