Export dierlijke producten naar het Verenigd Koninkrijk die retour komen naar Nederland

Het Verenigd Koninkrijk (VK) kan zendingen met dierlijke producten (zoals vlees, kaas en vis) om allerlei redenen aan de grens weigeren en terugsturen naar de Europese Unie (EU). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet elke zending dierlijke producten die via Nederland naar de EU komt controleren.

Stena Line schip aangemeerd in haven
Beeld: ©NVWA

Voor retourzendingen die geweigerd zijn in een derde land is er een vaste procedure. Hierin is beschreven wat de eigenaar van de zending moet doen om de zending terug te krijgen in de EU. De zending moet bijvoorbeeld vooraf worden aangemeld bij de NVWA. Ook moet het exportcertificaat aanwezig zijn, of een ander bewijs dat de EU de oorsprong is van de goederen. Daarnaast is de zogenoemde non-manipulatieverklaring van belang. Hierin staat dat de zending onder toezicht van de autoriteiten is geweest. In het VK zijn dat bijvoorbeeld de Britse douane of de veterinaire autoriteit Defra. De gehele procedure is te raadplegen op onze website: Retourzendingen producten van dierlijke oorsprong.

De NVWA raadt bedrijven die niet bekend zijn met de import van dierlijke producten in de EU aan om gebruik te maken van een douane-agent of een expediteur. Die vindt u bijvoorbeeld via de brancheorganisatie FENEX.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88(gebruikelijke belkosten).