Cosmetica

Maakt of importeert uw bedrijf cosmetische producten? Dan krijgt u te maken met verschillende wetten en regels. Voor cosmetica gelden strenge veiligheidseisen. De NVWA houdt toezicht op de naleving hiervan. Ook onderzoeken we meldingen van consumenten, bijvoorbeeld over allergische reacties op cosmetische producten.

Wat zijn cosmetica?

Cosmetica zijn producten voor de persoonlijke verzorging. Bijvoorbeeld: make-up, deodorant, parfum, crème, zeep, shampoo, douchegel, tandpasta, scheerschuim en zonnebrandmiddel.

Veiligheidseisen voor cosmetica

Cosmeticaproducten worden direct op de huid of het haar gebruikt. Daarom is het belangrijk dat ze veilig zijn. Als producent of importeur bent u daar verantwoordelijk voor. Ook als distributeur heeft u verantwoordelijkheden: u moet erop letten dat het etiket aan de wettelijke regels voldoet.

EU-regels voor cosmetica

De EU heeft wettelijke regels opgesteld voor cosmetica. Deze regels staan in de Cosmeticaverordening, en gelden ook voor producten die u importeert uit landen buiten de EU. De wet vraagt onder meer om de volgende acties:

Overige regels

Naast de Cosmeticaverordening kunt u nog met andere wetten en regels te maken krijgen. Let bijvoorbeeld ook hierop:

  • Maakt u cosmetica met producten van dierlijke oorsprong? Bijvoorbeeld eiershampoo?
    Dan moet u uw bedrijf laten registreren. Vraag een registratie aan voor producten met grondstoffen of ingrediënten van dierlijke oorsprong
  • Wilt u exporteren? Vraag een exportcertificaat aan als dat nodig is
    Gaat u cosmetica exporteren buiten Europa? Dan heeft u misschien een exportcertificaat nodig. Dit verschilt per land. Een exportcertificaat kunt u bij ons aanvragen. 

Als uw product niet voldoet aan de veiligheidseisen

Komt u erachter dat een van uw cosmeticaproducten onveilig is? Doe hier dan een melding van en informeer de NVWA. Dit is verplicht. 

Als bedrijf kunt u een onveilig product melden via de Business Gateway op de website van de Europese Commissie. Lees meer over melden van onveilige non-foodproducten.

Informatie voor consumenten

Krijgt u bij gebruik van cosmetica last van jeuk, uitslag of blaasjes? Dan bent u misschien allergisch voor een stofje dat in de cosmetica zit. Ga naar uw huisarts voor medisch advies. Bekijk ook wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat u klachten krijgt door cosmetica.

Klachten over cosmetica melden bij de NVWA

U kunt uw klachten ook bij ons melden. Als er veel meldingen binnenkomen over een bepaald product of ingrediënt, gaan we dit onderzoeken.

Meld onveilig product bij NVWA via het online formulier of via 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).