Tips bij aankoop en gebruik van cosmetica

Hoe gebruikt u cosmetica op een veilige manier? Lees de tips.

Tips

  • Lees het etiket van het product door en volg de aanwijzingen op. De gebruiksaanwijzing en de waarschuwingen moeten in het Nederlands zijn vermeld. Als dit niet het geval is en u begrijpt de tekst niet, vermijd het gebruik van dit product en meld dit bij de NVWA.
  • Let op de 'ingrediëntendeclaratie' op het product. Dit is een wettelijke verplichte vermelding van ingrediënten. Mogelijk bent u allergisch voor een van de vermelde stoffen. Als dat het geval is kunt u het gebruik van het product beter vermijden.
  • De term hypoallergeen suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. Dit zegt weinig, omdat de term niet wettelijk is vastgelegd. De claim hypoallergeen betekent dat de kans op een allergische reactie tot een minimum is beperkt, dit door onder andere de afwezigheid van bekende allergenen uit parfum componenten in het cosmetische product.
  • Dermatologisch getest houdt  in dat het product door dermatologen (huidartsen) getest is op vrijwilligers. Afhankelijk van de presentatie van de claim, kan het verwijzen naar een specifieke werkzaamheid of tolerantie van het product.
  • De term pH-neutraal vertelt iets over de zuurgraad van een product. Deze term komt u veel tegen op zeep-, bad- en doucheproducten. Maar er zijn belangrijkere zaken die iets zeggen over deze producten. Denk bijvoorbeeld aan welke zeep of parfum is gebruikt. De term pH-neutraal heeft geen betrekking op deze toegevoegde stoffen.
  • Cosmeticaproducten hebben een bepaalde houdbaarheid. Let op het symbool 'open potje' waarop bijvoorbeeld 12M staat. Dit staat voor 12 maanden en betekent dat het product na openen nog 1 jaar houdbaar is. Fabrikanten zijn verplicht dit symbool te gebruiken als een product ongeopend langer dan 30 maanden houdbaar is. Voor alle andere cosmetische producten geldt een tenminste-houdbaar-tot-datum. Deze producten zijn dan na deze datum niet meer gegarandeerd veilig, geopend en ongeopend. Producten voor eenmalig gebruik en die onder druk staan bijvoorbeeld haarlak en scheerschuim, hoeven niet voorzien te zijn van het symbool.
  • Als u vermoedt dat een cosmetisch product huidklachten of andere gezondheidsproblemen geeft, kunt u eerst naar uw huisarts gaan. Hij of zij kan u eventueel doorsturen naar een dermatoloog voor een allergietest. Door de dermatoloog kan mogelijk vastgesteld worden voor welke ingrediënten u allergisch bent.

Meer praktische tips zijn te vinden op de website cosmeticaklachten.