Wat te doen bij klachten na gebruik cosmetisch product

Krijgt u bij gebruik van cosmetica last van jeuk, uitslag of blaasjes? Dan bent u mogelijk allergisch voor een stofje dat in de cosmetica zit. Raadpleeg een arts en meld uw klachten bij de NVWA. Vermijd dit ingrediënt zo veel mogelijk.

Voor bedrijven is het verplicht de ingrediënten van cosmetische producten op het etiket te zetten. Zo kunt u een verstandige en veilige keuze maken wanneer u zo'n product wilt kopen. Bekijk de tips voor veilig gebruik op de website cosmeticaklachten.

Als u vermoedt dat een cosmetisch product huidklachten of andere gezondheidsproblemen geeft, kunt u het best naar uw huisarts gaan. Hij of zij kan u eventueel doorsturen naar een dermatoloog voor een allergietest. Uit deze test kan blijken voor welke ingrediënten u gevoelig bent. Met de ingrediëntendeclaratie op het etiket van het cosmetisch product kunt u producten met dat ingrediënt vermijden.

Ook kunt u uw klachten online melden bij het Klantcontactcentrum van de NVWA. Als klachten over bepaalde soorten cosmetica of ingrediënten geregeld genoemd worden kan dat aanleiding zijn tot nader onderzoek.