Inspectieresultaten dierenwelzijn grazers 2022

De NVWA voert ieder jaar inspecties uit bij houders van runderen, schapen, geiten, paarden en andere grazers. We controleren dan of houders van grazers de regels voor dierenwelzijn naleven. In 2022 deden we vooral controles naar aanleiding van meldingen.

In het kort: verschillende redenen voor inspectie

Wij voeren inspecties uit bij bedrijven en bij hobbyhouders. Daarbij komen we soms ook grazers als buffels en kamelen tegen. In 2022 voerden we verschillende soorten inspecties uit:

  • inspecties naar aanleiding van meldingen
    Iedereen die ziet (of vermoedt) dat dieren slecht behandeld worden, kan een melding bij ons doen. Wij ontvangen onder meer meldingen van burgers, dierenartsen, zuivelcoöperaties en onze eigen medewerkers in slachthuizen. In 2022 hebben we 736 inspecties naar aanleiding van meldingen over grazers afgerond. Hiervan was 77% akkoord en 23% niet akkoord.
  • inspecties voor naleefmeting in de melkveehouderij
    In 2022 zijn we gestart met een naleefmeting: hiermee willen we onderzoeken of de regels voor dierenwelzijn goed worden nageleefd in de melkveehouderij. Voor de inspecties selecteerden we een willekeurige groep melkveehouders. We voerden 50 inspecties uit. Hiervan was 92% akkoord en 8 % niet akkoord. De naleefmeting loopt door tot in 2023.
  • inspecties bij risicobedrijven en verscherpt toezicht
    We houden toezicht op bedrijven die al eerder (zeer) ernstige overtredingen hebben begaan. Bij dit soort bedrijven zijn regelmatig (her)inspecties. In 2022 ging het om 91 (her)inspecties. 35% van de (her)inspecties bij risicobedrijven was akkoord en 65% was niet akkoord. 49% van de (her)inspecties bij bedrijven onder verscherpt toezicht was akkoord en 51% was niet akkoord.
  • inspecties op eigen initiatief
    Inspecteurs kunnen op eigen initiatief een inspectie starten. Bijvoorbeeld als ze tijdens andere werkzaamheden zien dat er problemen met het dierenwelzijn zijn. Er waren 50 van deze inspecties op eigen initiatief. Hiervan was 46% akkoord en 54% niet akkoord.
  • herinspecties
    Herinspecties vinden plaats als tijdens een eerdere inspectie een overtreding is geconstateerd. Het ging hier om herinspecties binnen het gewone toezicht, dus niet om herinspecties bij risicobedrijven of bedrijven onder verscherpt toezicht. Er waren 124 van deze reguliere herinspecties. Hiervan was 75% akkoord en 25% niet akkoord.

Inspectieresultaten meldingen

Na een melding maken we eerst een risicoafweging. Op basis daarvan beslissen we hoe we de melding afhandelen. Een inspecteur kan bij de houder langsgaan voor een fysieke inspectie, maar we kunnen ook telefonisch contact opnemen met de houder. In ieder geval bewaren we alle meldingen. Zo kunnen we in de gaten houden of er vaker een melding over dezelfde locatie binnenkomt. Ook kunnen we de gegevens gebruiken voor data-analyse.

In 2022 waren er 736 inspecties naar aanleiding van een melding. Hiervan waren er 564 akkoord en 172 niet akkoord. Daarnaast bezochten inspecteurs 7 locaties waar geen dieren meer aanwezig waren. Waarschijnlijk waren de dieren na de melding verplaatst of was de beschreven locatie onjuist.

Inspecties naar aanleiding van meldingen

Inspecties naar aanleiding van meldingen
DiersoortAkkoordNiet akkoord
Melkvee14465
Vleesvee11636
Vleeskalveren20
Schapen13835
Geiten421
Paarden13530
Overig7020
Brontabel als csv (143 bytes)

Bij een inspectie treft een inspecteur soms meerdere diersoorten aan. Daardoor ligt het totaal aantal inspecties per diersoort hoger dan het totaal aantal uitgevoerde inspecties.

Vooral meldingen over melkvee, schapen en paarden

Bij de meeste inspecties ging het om melkvee, schapen en paarden. Over deze diersoorten krijgen we ook meer meldingen. Dat komt waarschijnlijk doordat deze dieren vaak buiten gehouden worden. De dieren zijn dan zichtbaar voor een grote groep mensen. Verder is de melkveesector relatief groot in vergelijking met andere sectoren.

Wij zagen verschillende soorten overtredingen. Dit waren de meest voorkomende.

Bij melkvee:

  • De dieren werd de nodige zorg onthouden. Dit is een overtreding van artikel 2.2 lid 8 Wet dieren.
  • De behuizing was niet toereikend of was onvoldoende hygiënisch. Dit is een overtreding van artikel 1.7, d Besluit houders van dieren.

Bij schapen:

  • De dieren werd de nodige zorg onthouden. Dit is een overtreding van artikel 2.2 lid 8 Wet dieren.
  • Buiten gehouden dieren kregen onvoldoende bescherming. Dit is een overtreding van artikel 1.6 lid 3 Besluit houders van dieren.
  • Een ziek of gewond dier werd niet onmiddellijk op passende wijze verzorgd. Dit is een overtreding van artikel 1.7, c Besluit houders van dieren.

Bij paarden:

  • De dieren werd de nodige zorg onthouden. Dit is een overtreding van artikel 2.2 lid 8 Wet dieren.
  • Buiten gehouden dieren kregen onvoldoende bescherming. Dit is een overtreding van artikel  1.6 lid 3 Besluit houders van dieren.

Meldingen over hittestress

98 van de inspecties waren naar aanleiding van een melding over hittestress. Deze inspecties voerden we met name uit in de periode van juni tot en met augustus. Lees meer over ons toezicht bij hoge temperaturen in 2022.

Inspectieresultaten naleefmeting melkveehouderij

In 2022 hebben we 50 bedrijven bezocht binnen dit project. De bedrijven waren willekeurig geselecteerd. Van de 50 inspecties waren er 46 akkoord, dit is een percentage van 92%. In 2023 gaan we nog meer melkveehouderijen bezoeken. In 2024 presenteren we de resultaten van dit project.

Inspectieresultaten risicobedrijven en verscherpt toezicht

Resultaten risicobedrijven

Bedrijven die al vaker een ernstige overtreding op het gebied van dierenwelzijn hebben begaan noemen we 'risicobedrijven'. In 2022 zijn er 17 (her)inspecties afgerond bij 9 risicobedrijven: enkele bedrijven zijn meer dan 1 keer bezocht. Van de 17 inspecties waren er 6 akkoord en 11 niet akkoord.

Resultaten verscherpt toezicht

Bedrijven komen onder verscherpt toezicht als de overtreding zeer ernstig was of als er structureel overtredingen zijn. Dit betekent dat de inspecteurs het bedrijf meerdere keren per jaar bezoeken voor een fysieke inspectie. Bij deze bedrijven kunnen zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke maatregelen worden opgelegd. Bedrijven stromen uit verscherpt toezicht wanneer er bij 3 opeenvolgende inspecties geen overtredingen op dierenwelzijn zijn. Ook wanneer een houder met het bedrijf stopt, stroomt het bedrijf uit verscherpt toezicht.

Er zijn 74 (her)inspecties afgerond bij bedrijven die onder verscherpt toezicht staan. Het ging om 48 bedrijven. Van de 74 inspecties waren er 36 akkoord en 38 niet akkoord. 1 keer troffen de inspecteurs geen dieren aan op de locatie.

In 2022 stroomden 10 bedrijven uit verscherpt toezicht en kwamen 9 andere bedrijven onder verscherpt toezicht.

locatie akkoord niet akkoord totaal
Risicobedrijf (9) 6 11 17
Bedrijf onder verscherpt toezicht (48) 36 38 74

Inspectieresultaten eigen initiatief

Inspecteurs kunnen op eigen initiatief een inspectie op dierenwelzijn starten. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens inspecties die om een andere reden worden gedaan, als de inspecteurs problemen met dierenwelzijn signaleren.

In totaal vonden 50 inspecties plaats op eigen initiatief van de inspecteur. Hiervan waren er 23 akkoord en 27 niet akkoord.

Inspectieresultaten herinspecties

In 2022 zijn 124 herinspecties afgerond bij houders van grazers. Het ging niet om herinspecties bij risicobedrijven en bij bedrijven onder verscherpt toezicht, die staan apart vermeld.

94 inspecties waren akkoord en 30 inspecties waren niet akkoord. Op 3 locaties troffen de inspecteurs geen dieren aan.

Maatregelen

Wij hebben de houders van grazers die in overtreding waren een maatregel opgelegd volgens ons interventiebeleid. Het ging om:

  • 25 mondelinge mededelingen
  • 108 schriftelijke waarschuwingen
  • 116 rapporten van bevindingen 
  • 70 processen-verbaal, deze worden ingediend bij het Openbaar Ministerie

Als een inspecteur meerdere overtredingen constateert bij een inspectie, kan de inspecteur ook meerdere maatregelen opleggen. Het totaal aantal maatregelen ligt daarom hoger dan het aantal inspecties dat niet akkoord was.

Vervolgaanpak

  • In 2023 bekijken we hoe we de beoordeling van meldingen kunnen aanscherpen. Veel inspecties naar aanleiding van meldingen zijn nu akkoord. We willen de inspecteurs risicogerichter meldingen laten opvolgen. Dan kunnen ze meer tijd aan andere projecten besteden.
  • In 2023 loopt de naleefmeting binnen de melkveesector door.
  • We gaan door met verscherpt toezicht. Per bedrijf kijken we hoe we de houder tot naleving kunnen bewegen.