Brucella canis bij honden

Brucellose is een besmettelijke dierziekte veroorzaakt door de bacterie Brucella canis. De ziekte kan voorkomen bij geïmporteerde honden en is besmettelijk voor honden en voor de mens. Als dierenartsen en laboratoria besmetting van Brucella canis vaststellen, moeten zij dit melden bij de NVWA.

Sinds wanneer komt Brucella canis in Nederland voor?

In Nederland is het eerste geval van Brucella canis bij honden in 2016 gevonden. Het ging om geadopteerde honden uit Oost-Europa. Deze honden hadden zeer heftige rug- of nekklachten. Op röntgenfoto’s was een dramatische tussenwervelontsteking met veel botverval te zien, die weinig reageerde op de gebruikelijke behandeling. Uit bloedonderzoek bleek dat het om Brucella canis ging. Sinds 2019 is het ook gevonden bij honden die voor de fok in het buitenland zijn gekocht. Hierdoor zijn er in Nederland nesten met besmette puppy’s en kunnen dus ook honden met een Nederlandse chip Brucella canis hebben. 

Hoe herkent u Brucella canis bij honden?

  • Hevige rug- of nekpijn 
  • Tussenwervelafwijkingen op de röntgenfoto die niet verbeteren met de gebruikelijke behandelingen. 
  • Onvruchtbaarheid
  • Abortus bij teven, meestal in de zevende tot negende week van de dracht
  • Dood of zwak geboren puppy’s
  • Ontsteking in bijbal, testikel of prostaat bij reuen
  • Pijn en moeilijkheden met plassen en ontlasten bij reuen

Hoe raken honden besmet?

Het is voornamelijk een dekinfectie. Het sperma van de reu brengt de besmetting over.

De bacterie wordt in hoge mate uitgescheiden in de foetus, placenta, vruchtwater en vaginale uitvloeiing na een abortus of doodgeboorte. Direct contact van de bacterie met de slijmvliezen kan een besmetting veroorzaken.

Pups kunnen al tijdens de dracht of via de moedermelk besmet raken.

Ook direct contact van de slijmvliezen met vaginale uitvloeiing tijdens loopsheid, urine, speeksel, neus- en ooguitvloeiing en ontlasting kan een besmetting veroorzaken.

Ondanks een (langdurige) behandeling met antibiotica kan Brucella canis hardnekkig aanwezig blijven en van tijd tot tijd weer door de hond worden uitgescheiden.

Kunnen mensen Brucella canis krijgen?

Overdracht van hond naar mens komt wereldwijd weinig voor. In Nederland is in 2021 is voor het eerst een mens besmet geraakt met Brucella canis. Dit gebeurde tijdens de bevalling van een besmette teef. De patiënt kreeg last van vergrote en pijnlijke lymfeklieren in de hals en nek, maar is hersteld. In de literatuur wordt onbegrepen koorts als meest voorkomende klacht bij mensen die besmet zijn met Brucella canis genoemd.

Meldingsplicht

Dierenartsen en laboratoria zijn verplicht een besmetting van Brucella canis bij honden te melden bij de NVWA. Dit kan via het landelijk meldpunt dierziekten op telefoonnummer (045) 546 31 88. De meldingsplicht is gebaseerd op de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s.