Levende producten: wettelijke basis en eisen

Bij het werken met levende producten als sperma, eicellen en embryo's van dieren, heeft u te maken met ingewikkelde wetgeving. Een van de eisen is dat u erkenning of registratie aanvraagt. De NVWA ziet erop toe dat u zich aan de wet houdt. We leggen ook uit hoe u dat kunt doen. De wetgeving is bedoeld om dierziekten te voorkomen en tracering te waarborgen.

Met welke wetten krijg ik te maken?

Voor bedrijven die een erkenning nodig hebben voor het winnen, produceren, verwerken, opslaan en verzenden van levende dierlijke producten zijn binnen Europa de volgende verordeningen van kracht:

In bijlage I van Verordening (EU) 2020/686 staat per bedrijfstype omschreven waar uw bedrijf aan moet voldoen.

In Verordening (EU) 2020/999 worden een aantal zaken verduidelijkt uit Verordening EU 2020/686. In artikel 3 bijvoorbeeld vindt u welke gegevens, informatie en documenten u bij uw erkenningsaanvraag moet aanleveren.

Bedrijven die zich moeten registreren om sperma van paarden, runderen of varkens te mogen winnen voor de binnenlandse markt moeten voldoen aan de eisen van hoofdstuk 3.a van de Regeling dierlijke producten  (nationale spermawinningscentra, verwerkingsinrichtingen en opslagcentra).

Waarom zijn deze wetten er?

Wetgeving en toezicht zijn er om te voorkomen dat via levende dierlijke producten besmettelijke dierziekten worden doorgegeven. Als een locatie erkend is, dan is dat een waarborg dat de levende producten van deze locatie zijn gewonnen, verwerkt, opgeslagen en vervoerd op een manier die verspreiding van dierziekten kan voorkomen.

Verder maken wetgeving en toezicht tracering mogelijk. Als er toch een dierziekte uitbreekt, dan kunnen de levende producten van een bepaalde locatie altijd opgespoord worden. Van producent tot aan eindverbruiker. De erkenning is daar een waarborg voor.