Export levensmiddelen en consumentenproducten

Gaat u levensmiddelen en consumentenproducten exporteren naar derde landen, buiten de EU? Dan kan het land waar u naartoe exporteert daarvoor eisen stellen. U heeft bijvoorbeeld een Statement of een Free Sales Declaration nodig. Deze verklaringen kunt u bij de NVWA aanvragen.

Verschil tussen Free Sale Declaration en Statement

Met beide documenten kunt u bewijzen dat uw bedrijf onder ons toezicht staat. En dat uw product vrij verhandelbaar is binnen de EU. Beide documenten vraagt u aan in e-CertNL. Maar er zijn ook verschillen.

Free Sale Declaration

Met een Free Sale Declaration kunt u een product laten registreren in een derde land. Dit is soms verplicht om toegang te krijgen tot de markt in dat land. Dit document is niet gekoppeld aan een bepaalde partij. Op een Free Sale Declaration staan alleen gestandaardiseerde verklaringen van ons. Er is hier geen ruimte voor eigen bedrijfsverklaringen.

Statement

Een Statement is een exportdocument met zowel eigen bedrijfsverklaringen als verklaringen van ons. Deze zijn onlosmakelijk gekoppeld aan 1 exportzending. U kunt dit nodig hebben om een partij levensmiddelen of consumentenproducten te exporteren naar een derde land. De bedrijfsverklaringen moeten door ons controleerbaar zijn. Daarnaast moeten ze gelden voor alle landen waarnaar wordt geƫxporteerd.

Welke documenten zijn verplicht voor mijn export?

U moet zelf uitzoeken wat de specifieke eisen zijn van het land waar uw producten naartoe gaan. En welke documenten u nodig heeft om producten naar dat land te kunnen exporteren. Hiervoor kunt u terecht op de website van de autoriteit van het bestemmingsland.

Bindende afspraken voor (deels) dierlijke producten kunt u opzoeken in de Exportassistent.

Check vooraf of het ontvangende land de documenten accepteert. Doe dit bij iedere zending omdat de eisen van landen in de loop der tijd kunnen veranderen.

Houd u aan de EUDR - Ontbossingsverordening

De EUDR moet klimaatverandering door ontbossing en de aantasting van bos tegengaan. Gaat u cacao, soja, koffie, oliepalm, rubber, rundvlees of producten van deze grondstoffen produceren, importeren of exporteren? Dan moet u zich vanaf eind dit jaar aan de EUDR houden. Bekijk wat de EUDR voor u betekent.

Blijf op de hoogte

Check deze pagina regelmatig zodat u de actuele informatie gebruikt. U kunt zich ook aanmelden voor de Vakmelding export levensmiddelen en consumentenproducten. Dan ontvangt u een e-mail bij grote wijzigingen.