Import verpakkingshout en stuwhout

Verpakkingshout wordt gebruikt in veel verschillende zendingen zoals van machineonderdelen, elektronische apparatuur en consumentenartikelen. Maakt u bij de import van zendingen buiten de EU gebruik van verpakkingshout of stuwhout? Dan moet dit hout behandeld en gemarkeerd zijn volgens de internationale standaard ISPM 15.

Specifieke eisen voor Portugal en Spanje voor verpakkingen van naaldhout

Binnen het EU-handelsverkeer hoeft verpakkingshout en stuwhout niet conform ISPM 15- behandeld en gemarkeerd te zijn. De uitzondering hierop is verpakkingshout en stuwhout van naaldhout afkomstig uit continentaal Portugal, Madeira en enkele afgebakende gebieden in Spanje.

De noodmaatregel 2012/535 is van kracht om verspreiding van het dennenhoutaaltje vanuit deze gebieden te voorkómen. Om logistieke problemen te voorkomen adviseren wij voor verpakkingshout en stuwhout met bestemming continentaal Portugal, Madeira en de in Spanje afgebakende gebieden te kiezen voor hout dat conform ISPM 15 behandeld en gemarkeerd is.

ISPM 15

De ISPM15-standaard houdt in dat het hout zodanig is behandeld dat eventueel aanwezige schadelijke organismen zijn gedood. Het hout wordt ontschorst, behandeld en gemarkeerd met een merkteken als bewijs dat het op de juiste manier is behandeld. Meestal is dit een hittebehandeling op een daarvoor aangewezen plaats.

Hout dat eenmaal is behandeld en gemarkeerd is onbeperkt inzetbaar voor de handel met landen die ISPM 15 hebben geaccepteerd. Zendingen met hout conform ISPM 15 hebben geen fytosanitair certificaat of plantenpaspoort voor het hout nodig. Het ISPM15-merkteken vormt het bewijs dat het hout in orde is.

SMHV

Alleen erkende bedrijven mogen hout behandelen en markeren. Deze bedrijven moeten erkend zijn door de Stichting Markeringen Houten Verpakkingen (SMHV).

Wereldwijd wordt gebruik gemaakt van verpakkings- en stuwhout in het handelsverkeer. Daardoor kunnen schadelijke organismen, die mogelijk in het hout zitten, ongemerkt worden verspreid. Voorbeelden hiervan zijn de introductie van de Aziatische boktor (in Noord Amerika en in landen binnen de EU) en de introductie van het dennenhoutaaltje in Portugal.

Een toenemend aantal landen eist daarom dat binnenkomend verpakkings- en stuwhout voldoet aan de mondiale standaard ISPM 15.

Per 1 maart 2005 moet verpakkings- en stuwhout, dat de EU binnenkomt, conform ISPM 15 zijn behandeld en gemarkeerd. Per 1 juli 2009 moet dit hout ook zijn ontschorst; alleen kleine afzonderlijke stukjes schors zijn dan nog toegestaan.