Import verpakkingshout en stuwhout

Verpakkingshout wordt gebruikt in veel verschillende zendingen zoals van machineonderdelen, elektronische apparatuur en consumentenartikelen. Maakt u bij de import van zendingen buiten de EU gebruik van verpakkingshout of stuwhout? Dan moet dit hout behandeld en gemarkeerd zijn volgens de internationale standaard ISPM 15.

Importeisen verpakkingshout uit China, India en Wit-Rusland voor steen- en staalproducten met specifieke GN-codes

Voor importzendingen met verpakkingshout uit China, India en Wit-Rusland en producten met specifieke GN-codes gelden bij binnenkomst extra importeisen. U moet elke zending vanaf 1 december 2021 aanmelden in CLIENT Import, zodat die fysiek kan worden geïnspecteerd. Dit gebeurt steekproefsgewijs.

Deze maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat ziektes en plagen meeliften met verpakkingshout die schadelijk zijn voor de gewassen in de EU. Deze maatregelen zijn vastgelegd in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/127.

Bekijk om welke goederen het precies gaat bij Import steen- en staalproducten uit China, India en Wit-Rusland met specifieke GN-codes in verpakkingshout.

Specifieke eisen voor Portugal en Spanje voor verpakkingen van naaldhout

Binnen het EU-handelsverkeer hoeft verpakkingshout en stuwhout niet conform ISPM 15- behandeld en gemarkeerd te zijn. De uitzondering hierop is verpakkingshout en stuwhout van naaldhout afkomstig uit continentaal Portugal, Madeira en enkele afgebakende gebieden in Spanje.

De noodmaatregel 2012/535 is van kracht om verspreiding van het dennenhoutaaltje vanuit deze gebieden te voorkómen. Om logistieke problemen te voorkomen adviseren wij voor verpakkingshout en stuwhout met bestemming continentaal Portugal, Madeira en de in Spanje afgebakende gebieden te kiezen voor hout dat conform ISPM 15 behandeld en gemarkeerd is.

Meer over markeren van houten verpakkingen

Meer over het markeren van houten verpakkingen leest u bij Verpakkingshout en stuwhout: ISPM 15.