I&R gevogelte inspectieresultaten 2021

Een juiste en tijdige identificatie en registratie (I&R) van dieren is van groot belang om dieren en dierlijke producten snel te kunnen traceren. Bijvoorbeeld bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte of vervuiling in de voedselketen.

We voeren inspecties op dit onderwerp uit om de naleving van de I&R-regelgeving te controleren en zonodig de betrouwbaarheid van de registraties in het I&R-systeem te verhogen. Bij de inspecties op I&R gevogelte kijken we naar de registratie van bedrijfsgegevens en de registratie van verplaatsingen van de dieren. Op deze pagina staan de resultaten van de I&R-inspecties bij pluimveehouders in 2021.

Samenvatting

In 2021 zijn aselect bedrijven geselecteerd voor een naleefmeting bij legpluimveebedrijven. Hiervoor zijn 103 inspecties uitgevoerd, waarvan 42 akkoord en 61 niet akkoord waren. Hieruit volgt dat het nalevingspercentage bij legbedrijven 41% is. De meest voorkomende overtreding is het niet melden van verplaatsingen binnen 5 werkdagen. Daarnaast zijn de meeste omissies gevonden in de registratie met betrekking tot de maximale capaciteit van de stal, oppervlakte en de houderijvorm per stal.

Naast deze aselecte inspecties zijn 26 overige I&R inspecties uitgevoerd. Hiervan waren 7 inspecties akkoord en 19 inspecties niet akkoord. Ook bij deze inspecties is de meest voorkomende overtreding het niet melden binnen 5 werkdagen. Het beeld van deze inspecties is in lijn met de resultaten van de naleefmeting.

Naleefmeting bij legpluimveebedrijven

In totaal zijn 103 inspecties uitgevoerd in het kader van de naleefmeting.

Resultaten en interventies naleefmeting

Resultaten en interventies naleefmeting
type inspectieakkoordniet akkoordmondelinge afhandelingschriftelijke waarschuwingrapport van bevindingenproces-verbaal
Naleefmeting42612239--
Brontabel als csv (156 bytes)

Een houder moet zijn bedrijf tijdig registreren in het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP) van stichting AVINED, een door de overheid aangewezen elektronisch portaal. Tijdens de administratieve inspecties is aan de hand van de registraties in KIP gecontroleerd of de bedrijfsgegevens en de verplaatsingen van gevogelte juist en tijdig zijn geregistreerd. Deze inspecties zijn onaangekondigd uitgevoerd. Indien tijdens de inspectie op een of meerdere onderdelen een overtreding is vastgesteld, wordt de inspectie niet akkoord bevonden.

Soort en aantal overtredingen naleefmeting*

Soort en aantal overtredingen naleefmeting*
activiteitsoort overtredingaantal
Verplaatsingenmeldingen niet binnen 5 werkdagen gedaan38
Verplaatsingenmeldingen zijn onvolledig|onjuist7
Verplaatsingenaanvoer en}of afvoer niet gemeld2
Registratiede maximale capaciteit, oppervlakte en de houderijvorm per stal21
RegistratieKvK gegevens8
Registratiehet nummer of de aanduiding per stal4
RegistratieNAW houder|bedrijf3
Registratiecategorie gehouden gevogelte1
Registratietype inrichting1
Totaal85

*Het totaal aantal vastgestelde overtredingen is groter dan het aantal niet akkoord-inspecties omdat bij een inspectie overtredingen op meerdere onderdelen kunnen worden vastgesteld.

Van deze inspecties zijn 77 inspecties uitgevoerd bij scharrelbedrijven en 26 bij overige houderijsystemen zoals biologische, vrije uitloop, kolonie en verrijkte kooien.

Brontabel als csv (481 bytes)

Overige inspecties en herinspecties

Overige inspecties

Naast de naleefmeting zijn 26 overige I&R inspecties uitgevoerd, bijvoorbeeld naar aanleiding van een melding of naar aanleiding van een andere omissie op het bedrijf.

Resultaten en interventies overige inspecties

Resultaten en interventies overige inspecties
type inspectieakkoordniet akkoordmondelinge afhandelingschriftelijke waarschuwingrapport van bevindingenproces-verbaal
Overige inspecties71971011
Brontabel als csv (160 bytes)

Herinspecties

Als tijdens een inspectie een afwijking is vastgesteld, wordt afhankelijk van de aard van de overtreding, een maatregel opgelegd. Daarnaast wordt deze inspectie binnen 3, 6 of 12 maanden opgevolgd door een herinspectie om na te gaan of de afwijking hersteld is, en of de overtreding niet opnieuw wordt geconstateerd. In 2021 heeft de NVWA 24 herinspecties uitgevoerd naar aanleiding van inspecties uit 2020 of 2021.

Resultaten en interventies herinspecties

Resultaten en interventies herinspecties
type inspectieakkoordniet akkoordmondelinge afhandelingschriftelijke waarschuwingrapport van bevindingen
Herinspectie204112
Brontabel als csv (135 bytes)

Wettelijk kader

De regelgeving met betrekking tot identificatie en registratie van gevogelte was tot 21 april 2021 opgenomen in de Regeling identificatie & registratie van dieren. Vanaf 21 april 2021 is de regelgeving opgenomen in de Regeling houders van dieren. De I&R-verplichtingen gelden voor houders die meer dan 250 stuks gevogelte houden. Onder gevogelte wordt verstaan: kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels. Een houder moet zijn bedrijf tijdig registreren in het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP) van de stichting AVINED, de door de overheid aangewezen databank. Bij de registratie van het bedrijf moeten onder andere gegevens worden verstrekt over de categorie gevogelte en het doel waarvoor het gevogelte wordt gehouden. Ook moeten specifieke stalgegevens zoals type inrichting, maximale capaciteit en houderijvorm worden geregistreerd.

Voor houders van kippen, kalkoenen, parelhoenders en eenden geldt, naast de hierboven genoemde registratieverplichting, ook een verplichting tot het melden van elke verplaatsing op het bedrijf. Deze verplaatsingen moeten binnen 5 werkdagen worden geregistreerd in KIP.

Meer informatie

Meer informatie over identificatie & registratie vindt u op de pagina Identificatie en registratie pluimvee.