Privaat controlesysteem gebruiken voor zelfcontrole horeca en ambachtelijke productie

U bent zelf verantwoordelijk voor voedselveilig werken op uw bedrijf. Wilt u daar hulp bij? Huur dan een door de NVWA geaccepteerd controle- en adviesbureau in. Zij kunnen u onder andere helpen met het invoeren van een controlesysteem. Heeft u een bureau ingeschakeld en de voedselveiligheid aantoonbaar goed geregeld? Dan passen wij ons toezicht aan.

Hulp van een controle- en adviesbureaus

Controle- en adviesbureaus zijn commerciële bedrijven die u helpen bij voedselveilig en hygiënisch werken. Bijvoorbeeld met opleidingen en trainingen, het opstellen van een schoonmaakplan of kwaliteitshandboek, en het werken volgens de hygiënecodes (HACCP).

Sommige controle- en adviesbureaus zijn door ons geaccepteerd. Zij bieden controlesystemen aan die u ondersteunen bij het voldoen aan de wettelijke eisen.

Aangepast toezicht bij gebruik geaccepteerd controlesysteem

Doet u mee aan een geaccepteerd controlesysteem en voldoet u aan de voorwaarden? En heeft het controlebureau uw bedrijf bij ons aangemeld? Dan kan uw bedrijf een aangemelde locatie binnen het programma Checkpunt Voedselveiligheid worden. Dat betekent dat we alleen nog langskomen naar aanleiding van meldingen, of voor van een toets op het controlesysteem zelf.

Wat houdt het programma Checkpunt Voedselveiligheid in?

Binnen het programma Checkpunt Voedselveiligheid werken we samen met geaccepteerde controle- en adviesbureaus. Deze bureaus voeren een afgesproken systematiek uit bij deelnemende bedrijven. Zij zorgen hiermee dat deelnemende locaties voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van de voedselveiligheid.

Voordelen van aangemelde locaties

Aangemerkt worden als locatie binnen het programma Checkpunt Voedselveiligheid heeft de volgende voordelen:

  • U voldoet aantoonbaar aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid.
  • U valt onder aangepast NVWA-toezicht.
  • U krijgt het stempel 'voldoet' als wij inspectieresultaten openbaar maken. Voorwaarde is dat uw bedrijf valt onder de SBI-codes die staan in de Gezondheidswet.

Voorwaarden om een aangemelde locatie te worden

U mag alleen deelnemen aan het programma Checkpunt Voedselveiligheid als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode, u heeft geen eigen HACCP-plan of een zelfbedachte aanvulling daarop.
  • U heeft geen EG-erkenning.
  • U levert meer dan 50 procent rechtstreeks aan de consument.

Uw bedrijf aanmelden bij een controle- en adviesbureau

Voldoet u aan de bovenstaande voorwaarden? Meld u zich dan aan bij een van de door de NVWA geaccepteerde controle- en adviesbureaus. Deelname is niet gratis. De controle- en adviesbureaus hebben ieder hun eigen voorwaarden en tarieven. U mag zelf kiezen welk bureau het beste bij u en uw bedrijf past. Dit zijn op dit moment de geaccepteerde bureaus:

Acceptatie aanvragen voor controlesystemen

Heeft u een controle- of adviesbureau en wilt u door ons geaccepteerd worden voor het Checkpunt Voedselveiligheid programma? Bekijk op de pagina Acceptatie aanvragen voor controlesystemen wat de voorwaarden zijn, en hoe u dit aanvraagt.