Voedselveiligheid voor ondernemers

Als ondernemer moet u eten en drinken veilig verhandelen, bereiden en verwerken. Dit geldt ook als u particulier bent en bijvoorbeeld catering aanbiedt. De NVWA houdt toezicht op de regels die hiervoor gelden.

Of u nu een restaurant, een bakkerij of een supermarkt heeft, voedselveiligheid is een belangrijke vereiste. Dit geldt voor alle ondernemers die met eten en drinken werken, dus ook in lunchrooms, patatkramen, (afhaal)restaurants, visboeren, kantines, ziekenhuiskeukens en foodtrucks.

Vraag advies aan een branche-organisatie of adviesbureau

Voor advies op maat over uw bedrijf, kunt u terecht bij uw brancheorganisatie of een adviesbureau. Een startbezoek door ons is helaas niet meer mogelijk; wij komen alleen nog op controlebezoek.

HACCP en hygiënecodes naleven

Vanwege voedselveiligheid moet u werken volgens een goedgekeurde hygiënecode of uw eigen HACCP-plan. De NVWA controleert of u de regels vanuit de hygiënecode of uw eigen HACCP-plan naleeft.

Allergenen: informeer uw klanten

Als u voedingsmiddelen aanbiedt, moet u consumenten vóór aankoop informeren over mogelijke allergenen.

NVWA-controle en verscherpt toezicht

Als uw bedrijf wet- en regelgeving meerdere malen of ernstig overtreedt, kunnen wij uw bedrijf onder verscherpt toezicht stellen. Wij komen dan vaker controleren. Als verbetering uitblijft, kunnen wij uw bedrijf zelfs tijdelijk stilleggen.

Eten en drinken bewaren op temperatuur

U moet bederfelijk eten en drinken zoals vlees, melk en kaas bewaren bij de wettelijk voorgeschreven temperatuur. Hiervoor bekijkt u de hygiënecodes per sector.  

Muizen en ander ongedierte voorkomen

Plaagdieren zoals muizen mogen niet aanwezig zijn op plaatsen waar u eet- en drinkwaren bereidt, behandelt of bewaart. Hoe u ongedierte voorkomen kunt, leest u ook in de hygiënecodes.

Houd u aan de regels voor markten en evenementen

Als u voedingsmiddelen vanuit een tijdelijke bedrijfsruimte verkoopt, gelden aanvullende regels. Voorbeelden zijn: marktkramen, foodtrucks en feesttenten.

Leef het rookverbod na

Zorg dat u op de hoogte blijft van de laatste regels over roken op de werkplek en in de horeca.

Alcoholhoudende dranken: NVWA en uw gemeente

Samen met gemeenten zijn wij verantwoordelijk voor de naleving van de Alcoholwet.

Als u alcoholhoudende dranken verkoopt via internet of voor gebruik elders, gelden voor u de Regels voor verkoop alcohol.

Neem contact op met uw gemeente voor alle overige vragen, zoals over uw slijtersvergunning en de horeca-verkoop van alcoholhoudende dranken.

Horeca-inspecties worden openbaar gemaakt

Als wij een bedrijf inspecteren, zullen wij de resultaten openbaar maken. U kunt onze inspectieresultaten van horecabedrijven bekijken.