Lachgas

Het kabinet heeft in december 2019 besloten om lachgas voor oneigenlijk recreatief gebruik te gaan verbieden. De handhaving daarvan is nog niet vastgesteld. Eerst moet de Opiumwet nog worden aangepast. Dit gebeurt naar verwachting eind 2020.Tot die tijd ziet de NVWA er op toe dat handelaren van lachgas voor ballonnen of lachgaspatronen zich houden aan de Warenwet.

De reden voor de wetswijziging is dat onafhankelijke wetenschappers hebben vastgesteld dat het gebruik van lachgas steeds vaker leidt tot risico’s voor de volksgezondheid, overlast en verkeersongevallen. Zelfs bij gering gebruik. Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze 'eigenlijke toepassingen’ van lachgas worden van het verbod vrijgesteld.

Waarschuwing voor bevriezingsletsel

De Brandwondenstichting waarschuwt voor het gebruik van lachgas als partydrug. Volgens de Brandwondenstichting gebeuren er veel ongelukken bij het bijvullen van ballonnen met lachgas waardoor gebruikers ernstig bevriezingsletsel kunnen oplopen. Meer informatie hierover staat op onze website.

Meer informatie