Voedselbesmetting voorkomen
Voedingsmiddelen kunnen besmet zijn of raken met schadelijke micro-organismen, zoals listeria en salmonella. Bedrijven die levensmiddelen produceren moeten de juiste maatregelen nemen om risico's op voedselbesmetting te voorkomen en te beheersen. Lees hier informatie over een aantal schadelijke micro-organismen die in voedsel kunnen zitten. Er zijn daarnaast nog veel andere micro-organismen die voedsel kunnen besmetten.
Hepatitis A
Hepatitis A is een besmettelijke ziekte die via voedsel overgedragen kan worden. Levensmiddelenbedrijven moeten maatregelen nemen om besmetting te voorkomen.
Lees meer over het hepatitis A-virus.
Salmonella
Salmonella is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De bacterie kan in rauwe eieren zitten en op vlees of vis.
Lees meer over salmonella.
Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Bedrijven moeten maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. Listeria monocytogenes is verboden in zuigelingenvoeding en in voeding voor medisch gebruik.
Lees meer over listeria monocytogenes.
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die onder andere op vlees kan voorkomen. Vooral kippenvlees is bekend als bron van voedselinfecties door campylobacter.
Lees meer over campylobacter.
Norovirus
Het norovirus is een zeer besmettelijk virus. In ongeveer 15 procent van de besmettingen is besmet voedsel de bron van het virus.
Lees meer over het norovirus.
E. coli bacteriën (STEC, EHEC)
De bacterie Escherichia coli of E. coli komt van nature voor in darmen van mensen en dieren. De meeste E. coli-soorten zijn onschuldig. De Shiga-toxine producerende E. coli bacterie STEC kan wel ziekte veroorzaken. Soms worden STEC ook wel aangeduid als VTEC (vero-toxine producerende E. coli) of EHEC (enterohemorragische E. coli).
Lees meer over E. coli bacteriën (STEC, EHEC).