Eisen hygiëne en inrichting mobiele bedrijfsruimten

Bereidt u levensmiddelen in een marktkraam of een tent, dan moet u zich houden aan verschillende hygiëne eisen.

  • De risico's door verontreinig van levensmiddelen moeten zo klein mogelijk zijn. De ligging, het ontwerp en de constructie van mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten daarmee rekening houden. Afhankelijk van de aangeboden levensmiddelen, kunnen meerdere hygiënecodes van toepassing zijn.
  • Mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten eenvoudig schoon te houden zijn. Het ontwerp en de inrichting moeten zo zijn dat er geen verontreiniging van levensmiddelen kan plaatsvinden.
  • Is het onvermijdelijk dat bij de bereiding onverpakte levensmiddelen met de hand worden aangeraakt? Dan moet er een voorziening aanwezig zijn om de handen goed te kunnen wassen. Denk daarbij aan: een jerrycan met een kraantje en regelmatig te vervangen schoon water, een zeep(pompje) en papieren handdoekjes.
  • Oppervlakken die in contact kunnen komen met levensmiddelen, moeten van deugdelijk materiaal zijn gemaakt. De oppervlakken mogen niet kapot zijn en ze moeten altijd schoon zijn.
  • Mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten passende voorzieningen hebben voor het schoonmaken en het ontsmetten van gereedschap en apparatuur.
  • In mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moet voldoende apparatuur en koelcapaciteit aanwezig zijn om de voorgeschreven temperatuur te garanderen waarop de bederfelijke eetwaren en drinkwaren moeten worden bewaard/gepresenteerd.
  • Bij mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moet een goede en deugdelijke voorziening aanwezig zijn voor het afvoeren van afval.
  • Afhankelijk van de aangeboden levensmiddelen, kunnen meerdere hygiënecodes van toepassing zijn.

Meer informatie in het overzicht van hygiënecodes per sector (pagina Hygiënecodes, HACCP).