Eisen temperatuur levensmiddelen

Bederfelijke levensmiddelen* zoals vlees, melk en kaas moet u bewaren bij de wettelijk voorgeschreven temperatuur. De NVWA zet de eisen voor de juiste temperatuur uit de Warenwet voor u op een rij.

  • Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag: ten hoogste 7 °C.
  • Staat er wel een bewaartemperatuur op de verpakking dan geldt die bewaartemperatuur.
  • Voor diepgevroren producten geldt dat ze bewaard worden bij -18 °C of kouder. Bij de opslag en vervoer van diepvriesproducten moet in de meeste gevallen gebruik gemaakt worden van apparatuur die voldoen aan de normen van EN 12830, EN 13485 en EN 13486. Dit staat vermeld op bijvoorbeeld de thermometer (EN 13485).
  • Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden.
  • In de hygiënecodes staat hoe u de temperatuur bij opslag en bewaren kunt controleren.

Dit staat onder andere beschreven in het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen.

Bederfelijke levensmiddelen

*Bijvoorbeeld:

  • verse, gerookte en gestoomde vis en visproducten
  • snacks
  • maaltijden als nasi en bami
  • vlees en vleeswaren
  • melk en melkproducten
  • zachte kaas zoals brie en camembert
  • verse kaas (kwark)
  • slagroom- en crèmegebak
  • puddingbroodjes
  • salades en slaatjes
  • voorgesneden groenten en rauwkost
  • vers vruchtensap
  • tahoe en tempeh
  • beslag voor poffertjes en pannenkoeken