Inspectieresultaten onafhankelijke monstername 2022

Dikke fractie (vaste mest na mestscheiding) moet worden bemonsterd voor het wordt afgevoerd van het bedrijf. De monsters mogen alleen worden genomen door onafhankelijke monsternemers. De NVWA houdt hier toezicht op. In 2022 hebben we 337 fysieke controles op onafhankelijke monstername uitgevoerd.

In het kort: naleving op orde

Bemonstering laat onder meer zien hoeveel fosfaat de dikke fractie bevat. Zo is duidelijk welke stoffen van het bedrijf worden afgevoerd, en dus ook of de mestbewerker zich aan de regels voor afvoer van meststoffen houdt. Om fraude tegen te gaan mogen vervoerders zelf geen monsters nemen. Sinds oktober 2017 moet dit worden gedaan door onafhankelijke monsternemers van een geaccrediteerde en erkende organisatie. Deze regeling geldt alleen voor dikke fractie, (nog) niet voor andere mest.

Tijdens onze inspecties zijn we aanwezig bij de monstername. Het gaat dus om fysieke controles. Daarbij kijken wij vooral of de onafhankelijkheid gewaarborgd is en of er overeenkomstig het bemonsteringsprotocol gewerkt wordt. Het monster moet bestaan uit deelmonsters die handmatig en evenredig verspreid over de vracht zijn genomen.

In 2022 hebben we 337 fysieke controles uitgevoerd. Hiervan waren 333 inspecties akkoord. Dit is een percentage van 99%. 4 inspecties waren niet akkoord. Hierbij ging het vooral om administratieve formaliteiten.

Inspectieresultaten: meeste controles bij laden van vracht

Van de organisatie die de monsters nemen horen wij dagelijks wat de planning is voor de volgende werkdag. Zo weten wij wanneer zij monsters nemen bij welke bedrijven, en dus ook wanneer wij langs kunnen komen voor een inspectie.

Sommige bedrijven laten niet iedere vracht bemonsteren, maar nemen deel aan het kwaliteitssysteem Fertigarant. De dikke fractie wordt dan steekproefsgewijs bemonsterd. Dit is alleen mogelijk als een bedrijf een vaste kwaliteit dikke fractie kan garanderen. Op 10 juli 2023 waren er 13 deelnemers aan Fertigarant. Wij voerden 76 van de 337 controles uit bij deelnemers van Fertigarant.

Aantal controles

Er zijn 3 monsternemende organisaties. Wij hebben monsternames van alle 3 de organisaties bijgewoond. In totaal voerden we 337 inspecties uit. De meeste inspecties waren bij bemonsteringen tijdens het laden van de vracht: dit gebeurde bij 223 inspecties.

Controles in GGH-gebieden

De meeste van de inspecties vonden plaats in Gebiedsgericht Handhaven-gebieden (GGH-gebieden). Dit zijn gebieden waar we intensief toezicht houden in het kader van de Versterkte Handhavingsstrategie Mest. Er waren 231 inspecties in GGH-gebieden, hiervan was er 1 niet akkoord.

GGH-gebied Aantal inspecties
Oost-Brabant/Limburg 194
Veluwe 20
Twente 17

Overtredingen

4 inspecties waren niet akkoord.

Bevindingen bemonstering 4
Onjuist laadadres bij laden 1
Vracht gelost buiten aanwezigheid van monsternemer 1
Niet voldoen aan Fertigarant-voorwaarden 2

Hoe hebben wij gehandhaafd?

Voor 2 inspecties die niet-akkoord waren hebben wij een Rapport van bevindingen opgesteld. Deze rapporten zijn naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gestuurd. RVO handelt deze rapporten verder af via het bestuursrecht, en kan bijvoorbeeld een boete opleggen.

De overtredingen van Fertigarant-deelnemers zijn vastgelegd en opgepakt door de certificerende instantie die daar toezicht op houdt.

Vervolgaanpak

Ook in 2023 voeren wij controles op onafhankelijke monstername uit.