Mestverwerking en hygiënisatie
Verwerkt of hygiëniseert u dierlijke mest? Voor sommige verwerkingsinstallaties moet u een erkenning aanvragen bij de NVWA. Houd er rekening mee dat het eindproduct van mestverwerking (volgens de Meststoffenwet) niet altijd hetzelfde is als verwerkte mest (in de zin van de Verordening dierlijke bijproducten). Dit verschil is belangrijk als u mest verhandelt: er gelden verschillende regels voor verwerkte en niet-verwerkte mest.
Wat is mestverwerking?
Wordt op een veehouderij meer mest geproduceerd dan op het eigen bedrijf gebruikt mag worden? Dan moet het overschot verwerkt worden door een intermediaire onderneming (intermediair). Er geldt een mestverwerkingsplicht voor de veehouder en voor de intermediair.
In de Meststoffenwet staat beschreven wat mestverwerking is. Het gaat om een behandeling van dierlijke meststoffen waarbij een van de volgende eindproducten overblijft:
- as (koolstofketens) waarin maximaal 10% organische stof aanwezig is
De verbranding moet zijn uitgevoerd in een bij ons geregistreerde afvalverbrandingsinstallatie. - mestkorrels met een drogestofgehalte van minimaal 90%
De behandeling moet zijn uitgevoerd in een door ons erkende installatie voor mestverwerking. - een mengsel van gedroogd digestaat (vergiste mest) en verwerkt categorie 1-materiaal
De behandeling levert een eindproduct op dat geen dierlijke mest meer is.
Exporteren mag ook
De Meststoffenwet ziet het exporteren van dierlijke meststoffen ook als een vorm van mestverwerking. Na de export zijn de dierlijke meststoffen niet meer aanwezig in Nederland.
Wat is verwerkte mest?
De Uitvoeringsverordening dierlijke bijproducten gebruikt de term 'verwerkte mest' voor mest die gehygiëniseerd is. Een voorwaarde is dat de hygiënisatie plaatsvindt in een erkende biogas- of composteerinstallatie of in een erkend bedrijf voor de vervaardiging van organische meststoffen en bodemverbeteraars.
Wat is hygiënisatie?
Mest kan op 2 manieren gehygiëniseerd worden:
- De mest wordt minstens 60 minuten verhit tot minimaal 70°C. Deze behandeling heet ook wel pasteurisatie.
- De mest ondergaat een andere warmtebehandeling of chemische behandeling. Onderzoek moet aantonen of deze behandeling voldoende in staat is om ziekteverwekkers in het digestaat te doden. We noemen dit onderzoek 'validatie'.
Wat is niet-verwerkte mest?
Niet-verwerkte mest (of onverwerkte mest) is mest die niet is gepasteuriseerd en ook geen gevalideerde warmtebehandeling of chemische behandeling heeft ondergaan. Voorbeelden van niet-verwerkte mest zijn:
- de dikke en dunne fractie die ontstaan bij het mechanisch scheiden van mest
- digestaat uit een vergistingsinstallatie zonder pasteurisatietoestel waarvan het proces niet gevalideerd is
Verschil tussen eindproduct van mestverwerking en verwerkte mest
Uit bovenstaande informatie blijkt het volgende:
- Mestverwerking (volgens de definitiet uit de Meststoffenwet) leidt niet per se tot een product dat verwerkte mest is (in de zin van de Uitvoeringsverordening dierlijke bijproducten).
- Verwerkte mest (in de zin van de Uitvoeringsverordening dierlijke bijproducten) heeft niet per se een behandeling ondergaan die mestverwerking is (volgens de Meststoffenwet).
Waarom is dit belangrijk?
Dit kan gevolgen hebben voor de activiteiten van uw bedrijf. Zo gelden er bij export en import andere regels voor verwerkte mest dan voor niet-verwerkte mest. En als u verwerkte mest opslaat moet u een erkenning aanvragen.
Voorbeelden
Hieronder beschrijven we verschillende situaties waarin het verschil tussen het eindproduct van mestverwerking en verwerkte mest een rol kan spelen.
Wanneer is erkenning nodig?
Kijk op de pagina Mestverwerkingsinstallatie: erkenning nodig? in welke situaties en voor welke methodes u een erkenning moet aanvragen.
Houd er rekening mee dat u ook een erkenning nodig heeft voor de opslag van verwerkte mest. En een registratie om verwerkte en niet-verwerkte mest te vervoeren of te verhandelen.