Import uit en export naar Oekraïne, Belarus en Rusland

(update 15 mei 2023). Hoewel de import en export van dierlijke en plantaardige producten inmiddels grotendeels is stilgevallen, komen er toch nog steeds aanvragen binnen voor exportvergunningen, certificering en importinspecties. Lees hier hoe wij met deze aanvragen omgaan.

Aanvragen voor exportvergunningen, certificering en importinspecties

Momenteel geldt een verbod op de import en export van een aantal categorieën plantaardige producten. Bij de export van toegestane plantaardige producten moet u een extra verklaring invullen. Meer daarover leest u bij Sancties bij export plantaardige producten en hout naar Rusland.

Aanvragen voor exportvergunningen, certificaten en importinspecties nemen we in behandeling. We verrichten daar de gebruikelijke activiteiten voor, zoals inspecties en certificeringen. En we besteden extra aandacht aan de Transportverordening.

Geen export naar oorlogsgebieden van levende dieren (inclusief eendagskuikens)

Wij nemen aanvragen voor exporten naar en door gebieden die vanwege de oorlog een negatief reisadvies hebben niet meer in behandeling. Dit vanwege de risico's voor het dierenwelzijn als gevolg van de onstabiele situatie daar. Op dit moment hebben Belarus, Oekraïne en delen van Rusland een negatief reisadvies. Meer informatie is te vinden op de website Nederland wereldwijd.

Geen export van paarden naar Rusland

Voor paarden geldt een exportverbod naar Rusland. In bijlage XVIII van Verordening (EU) 2022/428 staan paarden als luxe-artikelen vermeld. De export van luxe-artikelen naar Rusland is verboden.