Ik neem mijn hond of kat mee op vakantie naar het buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland en neemt u uw hond of kat mee? Lees hier wat u moet regelen.

Wat moet ik voor vertrek regelen voor mijn dier? Bekijk de checklist.

Hulphond of assistentiehond mee op vakantie?

Ook hulphonden en assistentiehonden moeten voldoen aan de eisen voor reizen met honden. Er geldt geen uitzondering.

Mag ik voer meenemen voor mijn dier?

Neemt u voer mee voor uw dier? Bekijk welk voer mee mag als u terug naar Nederland reist.

Ik ga op vakantie naar een land buiten de EU. Wat zijn de eisen van dat land?

In landen buiten de EU kunnen extra eisen gelden. Lees meer over reizen met een hond of kat naar een land buiten de EU. En bekijk de informatie per land op de website van het LICG.

Wat moet ik doen als de rabiësvaccinatie verloopt tijdens een vakantie buiten de EU?

Heeft uw dier buiten de EU een rabiësvaccinatie nodig, omdat de vaccinatie tijdens uw vakantie verloopt? Dan kunt u niet met het EU-dierenpaspoort reizen en heeft u een EU-gezondheidscertificaat nodig. Een officiële dierenarts van het land van waaruit u reist geeft het certificaat een uniek nummer en moet elke pagina tekenen en stempelen. Zorg er dus voor dat uw rabiësvaccinatie nog geldig is als u terugreist.

Waar mag mijn dier de EU binnenkomen na een vakantie buiten de EU?

Uw dier mag de EU alleen binnenkomen via de daarvoor aangewezen punten van binnenkomst. Het dier moet altijd op het eerste punt van binnenkomst in de EU gecontroleerd worden. Dit kan dus ook een andere EU-lidstaat zijn. Meld u zich daarom altijd bij de douane als u de EU binnenkomt.

Landen met extra eisen

Er kunnen extra eisen gelden in het land waar u met uw dier naartoe reist.

Verplichte wormbehandeling Finland, Ierland, Malta, Noorwegen en Verenigd Koninkrijk

Reist u met uw dier naar Finland, Ierland, Malta, Noorwegen of het Verenigd Koninkrijk? In deze landen is een behandeling tegen lintwormen door de dierenarts verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling bij een reis naar deze 5 landen kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts.

Australië en het schiereiland van Maleisië

Er gelden extra eisen als u terug naar Nederland komt uit Australië of het schiereiland van Maleisië. Check in onze regelhulp wat u moet regelen.

Extra eisen bepaalde hondenrassen

In een aantal landen gelden extra eisen bij een reis met bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn helemaal niet welkom. Een pitbull mag veel landen niet in. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld kruisingen van de American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Mastiff Boerboel, Tosa en Rottweiler niet welkom. Bij een reis met raszuivere American Staffords, Tosa's en Rottweilers gelden extra eisen.

Bekijk de invoereisen per Europees land op de website van het LICG. Of informeer in het land waar u naartoe reist wat de eisen zijn.

Wat zijn de eisen bij een reis met een fret?

Voor een reis met een fret gelden dezelfde eisen als voor een reis met een hond of kat.