Ik neem mijn hond of kat mee op vakantie naar het buitenland
Gaat u op vakantie naar het buitenland en neemt u uw hond of kat mee? Lees hier wat u moet regelen.
Wat moet ik voor vertrek regelen voor mijn dier? Bekijk de checklist.
Vraag een EU-dierenpaspoort aan bij uw dierenarts. Uw dierenarts moet voor de reis een aantal belangrijke pagina's in het EU-dierenpaspoort lamineren. Dit betekent dat uw dierenarts daar een doorzichtige sticker overheen plakt. Het gaat om de pagina met het chipnummer en de datum waarop de chip is geïmplanteerd of afgelezen. En de pagina met de sticker en de datum van de rabiësvaccinatie.
Laat uw dier chippen bij uw dierenarts. Het nummer van de chip moet in het EU-dierenpaspoort staan, met de datum van plaatsing. Of de datum van aflezen van de chip. Deze datum mag niet later dan de datum van de rabiësvaccinatie zijn, want dan is deze vaccinatie niet geldig.
Uw huisdier moet een geldige rabiësvaccinatie hebben voordat het dier mee op vakantie gaat. Let daarbij op het volgende:
Een eerste rabiësvaccinatie is na 21 dagen geldig. Een volgende vaccinatie is direct geldig. Laat uw dier opnieuw vaccineren (boostervaccinatie) voordat de vorige rabiësvaccinatie verloopt. De dierenarts geeft aan hoe lang een vaccinatie geldig is. Dit staat ook op de bijsluiter.
Uw dier moet minstens 12 weken oud zijn als het de eerste rabiësvaccinatie krijgt.
Uw dier moet een chip hebben als het de rabiësvaccinatie krijgt, anders is de vaccinatie niet geldig. De vaccinatie mag op dezelfde dag gebeuren als het plaatsen van de chip.
Alle rabiësvaccinaties moeten in het EU-dierenpaspoort staan. Alleen een dierenarts in de EU mag de vaccinatie in het EU-dierenpaspoort invullen. Uw dier moet dan ook in de EU zijn. De Caribische eilanden horen niet bij de EU.
Zorg dat de rabiësvaccinatie nog geldig is op de terugreis.
In sommige landen buiten de EU zijn ook andere vaccinaties verplicht. Informeer hierover bij uw dierenarts of kijk op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Of mail naar nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.
Gaat u op vakantie naar of via een land buiten de EU met een hoog risico op rabiës, zoals Turkije of Marokko? Dan is een bloedtest verplicht als u terugkeert naar Nederland. Let daarbij op het volgende:
Reist u naar een land buiten de EU en staat dit land niet op de lijst op deze EU-website? Dan reist u naar een land met een hoog risico op rabiës.
Doe de bloedtest voordat u op vakantie gaat! Als u de bloedtest tijdens uw vakantie doet, moet u na de test 3 maanden wachten voordat u terug kunt reizen. Als u de bloedtest in Nederland of in een ander EU-land laat doen voordat u op reis gaat, dan geldt de wachttijd van 3 maanden niet.
Laat uw dierenarts in de EU de uitslag van de bloedtest in het EU-dierenpaspoort noteren. Ook als u via een land met een hoog risico op rabiës terugreist, raden wij u aan een bloedtest te laten uitvoeren voor vertrek.
Controleer of de reis van uw dier een commerciële of niet-commerciële reis is. Ook als u geen handelaar bent kan het een commerciële reis zijn. Bijvoorbeeld als het dier na de reis een andere eigenaar krijgt.
Wat moet ik doen als de rabiësvaccinatie verloopt tijdens een vakantie buiten de EU?
Heeft uw dier buiten de EU een rabiësvaccinatie nodig, omdat de vaccinatie tijdens uw vakantie verloopt? Dan kunt u niet met het EU-dierenpaspoort reizen en heeft u een EU-gezondheidscertificaat nodig. Een officiële dierenarts van het land van waaruit u reist geeft het certificaat een uniek nummer en moet elke pagina tekenen en stempelen. Zorg er dus voor dat uw rabiësvaccinatie nog geldig is als u terugreist.
Waar mag mijn dier de EU binnenkomen na een vakantie buiten de EU?
Uw dier mag de EU alleen binnenkomen via de daarvoor aangewezen punten van binnenkomst. Het dier moet altijd op het eerste punt van binnenkomst in de EU gecontroleerd worden. Dit kan dus ook een andere EU-lidstaat zijn. Meld u zich daarom altijd bij de douane als u de EU binnenkomt.
Landen met extra eisen
Er kunnen extra eisen gelden in het land waar u met uw dier naartoe reist.
Verplichte wormbehandeling Finland, Ierland, Malta, Noorwegen en Verenigd Koninkrijk
Reist u met uw dier naar Finland, Ierland, Malta, Noorwegen of het Verenigd Koninkrijk? In deze landen is een behandeling tegen lintwormen door de dierenarts verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling bij een reis naar deze 5 landen kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts.
Australië en het schiereiland van Maleisië
Er gelden extra eisen als u terug naar Nederland komt uit Australië of het schiereiland van Maleisië. Check in onze regelhulp wat u moet regelen.
Extra eisen bepaalde hondenrassen
In een aantal landen gelden extra eisen bij een reis met bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn helemaal niet welkom. Een pitbull mag veel landen niet in. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld kruisingen van de American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Mastiff Boerboel, Tosa en Rottweiler niet welkom. Bij een reis met raszuivere American Staffords, Tosa's en Rottweilers gelden extra eisen.
Bekijk de invoereisen per Europees land op de website van het LICG. Of informeer in het land waar u naartoe reist wat de eisen zijn.
Wat zijn de eisen bij een reis met een fret?
Voor een reis met een fret gelden dezelfde eisen als voor een reis met een hond of kat.