Ik wil planten of plantaardige producten meenemen naar Nederland

Planten kunnen plantenziekten meedragen. Ons advies is daarom: neem geen planten of plantaardige producten mee naar Nederland. Sommige planten mag u helemaal niet meenemen of alleen als u aan strenge eisen voldoet. Wilt u toch voor eigen gebruik bijvoorbeeld een stekje van een olijfboom of een zak noten meenemen of opsturen? Lees hier waar u op moet letten.

Plant of plantaardig product mee uit land buiten de EU

Neemt u planten of plantaardige producten voor eigen gebruik mee vanuit een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan gelden strenge regels. De regels gelden ook als u vanuit het Verenigd Koninkrijk (uitgezonderd Noord-Ierland) en de Canarische eilanden naar de EU reist.

Waarom gelden strenge regels voor meenemen planten en plantaardige producten?

  • Planten en plantaardige producten kunnen plantenziekten meebrengen. Zoals Xylella, een zeer schadelijke ziekte voor veel plantensoorten. Een uitbraak kan ernstige gevolgen hebben voor tuinen, parken, natuurgebieden en tuinbouwbedrijven.
  • Sommige planten en zaden vormen een bedreiging voor de Nederlandse natuur. Deze invasieve exoten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat inheemse planten verdwijnen. Meer informatie hierover vindt u bij European Plant Protection Organization (EPPO).
  • Exotische muggen kunnen meeliften met planten of stekjes die op of in water staan. Exotische muggen leggen hun eitjes in objecten waarin water staat.

Meer weten?

Welke planten en plantaardige producten mag ik nooit meenemen?

Sommige planten en plantaardige producten mag u nooit meenemen vanuit landen buiten de EU. Voor deze producten geldt een invoerverbod. Bekijk welke producten u nooit mag meenemen naar de EU.

Verse groenten, vruchten, fruit of bloemen meenemen? Regel een certificaat

Wilt u verse groenten, vruchten, fruit of bloemen meenemen vanuit een land buiten de EU? Dan heeft u een fytosanitair certificaat nodig. Dat is een certificaat waaruit onder andere blijkt dat de planten gezond zijn. Het land van waaruit u vertrekt, geeft het certificaat af. Op de website van het IPPC kunt u per land de contactgegevens opzoeken van de overheidsinstantie die hierover gaat.

Uitzonderingen

Voor sommige verse groenten, vruchten, fruit of bloemen geldt een uitzondering. Deze producten mag u zonder fytosanitair certificaat meenemen:

  • Banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian.
  • Vruchten die tot voedselproduct zijn verwerkt. Bijvoorbeeld gekookt, geblancheerd, gebakken, gefermenteerd, ingevroren of gepureerd.
  • Droogbloemen.
  • Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen uit Zwitserland, Liechtenstein en Noord-Ierland.

Controle bij aankomst

Bij aankomst in Nederland kan uw reisbagage door de douane gecontroleerd worden. Als u niet aan de regels voldoet, mogen uw producten de EU niet in. Bijvoorbeeld als u geen fytosanitair certificaat heeft, terwijl dit voor uw producten wel verplicht is.

Wordt u gecontroleerd en heeft u een fytosanitair certificaat bij uw verse groenten, vruchten, fruit of bloemen? Dan neemt de douane contact met ons op. Onze inspecteurs controleren vervolgens of het fytosanitair certificaat en de producten aan de EU-eisen voldoen. Als dit zo is, dan mag u uw producten meenemen in de EU.

Reist u per auto, bus of trein? Dan kan u op het eerste punt van binnenkomst in de EU gecontroleerd worden door de douane van dat EU-land.

Planten, zaden, noten of bloembollen meenemen? Regel een certificaat

Wilt u planten, zaden, noten of bloembollen meenemen vanuit een land buiten de EU? Dan heeft u een fytosanitair certificaat nodig. Vraag het fytosanitair certificaat aan bij de overheid in het land waar u vandaan reist. Op de website van het IPPC kunt u per land de contactgegevens opzoeken.

Uitzonderingen

Voor sommige planten, zaden, noten of bloembollen geldt een uitzondering. Deze producten mag u zonder fytosanitair certificaat meenemen:

  • Zaden en noten die bestemd zijn voor consumptie. Dit moet uit de verpakking blijken.
  • Gedroogd plantmateriaal.
  • Alle planten, zaden, noten en bloembollen uit Zwitserland, Liechtenstein en Noord-Ierland.

Verplichte inspectie bij aankomst

U moet uw planten, zaden, noten en bloembollen bij aankomst in Nederland door ons laten inspecteren. Meld u zich bij aankomst bij de douane, bij de rode uitgang ‘iets om aan de geven’. Onze inspecteurs controleren vervolgens het fytosanitair certificaat en inspecteren uw producten.

Reist u per auto, bus of trein? De inspectie is dan op het eerste punt van binnenkomst in de EU. Meld u zich in dat EU-land bij de douane.

Ik verhuis vanuit een land buiten de EU naar Nederland. Mag ik mijn kamerplanten en tuinplanten meenemen?

Nee. De planten die u meeneemt moeten direct afkomstig zijn van een geregistreerde kwekerij of tuincentrum. De producten die u daar koopt moeten gecontroleerd zijn op schadelijke organismen. De planten die in uw huis of tuin staan komen niet direct van een geregistreerde kwekerij of een tuincentrum en mogen dus niet mee.

Mag ik planten, groenten, vruchten, fruit of bloemen meenemen uit Suriname?

Reist u vanuit Suriname naar Nederland en wilt u planten of plantaardige producten meenemen? Lees wat de regels zijn.

Plant of plantaardig product importeren

Wilt u planten of plantaardige producten meenemen vanuit een land buiten de EU, maar niet voor eigen gebruik? Lees meer over importeren van planten, groenten, fruit, plantaardig materiaal.

Tip! Onderzoek wat een douaneagent of expediteur voor u kan betekenen. Dat zijn gespecialiseerde bedrijven die helpen bij het regelwerk bij invoer of uitvoer. Zoals het aanvragen van certificaten. Meer informatie vindt u bij de branchevereniging FENEX.

Plant of plantaardig product mee uit EU-land

U mag planten en plantaardige producten meenemen vanuit een ander EU-land. Maar wij adviseren toch om dit niet te doen. Ook niet voor uw eigen tuin of balkon. In andere EU-landen kunnen plantenziekten voorkomen die hier in Nederland nog niet aanwezig zijn. Onbedoeld kunt u een ziekte of plaag meenemen. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor onze natuur en voor bedrijven in de land- en tuinbouw.

Eisen meebrengen beschermde plant

Beschermde planten of producten afkomstig van beschermde planten mag u niet zomaar meenemen naar Nederland. Lees meer op de pagina over het meenemen van beschermde plant- en diersoorten.