Verhandelt of vervoert u planten, stekken, zaden, knollen of bomen binnen de Europese Unie (EU)? Voor veel planten en plantaardige producten is dan een plantenpaspoort verplicht.
Wat is een plantenpaspoort?
Het plantenpaspoort is een officieel etiket met gegevens over de plant of het product. Het etiket moet zichtbaar aanwezig zijn bij de plant.
Een plantenpaspoort mag alleen worden afgegeven als de plant is gecontroleerd op een aantal plantenziekten en plagen. Het gaat om ziekten en plagen die de EU wil weren en bestrijden. Met het plantenpaspoort verklaart u dat uw planten hier vrij van zijn.
Wat staat er op het plantenpaspoort?
Op het plantenpaspoort staat onder meer wat het land van herkomst is en wie de teler of kweker is. Als er toch een plantenziekte of plaag uitbreekt, is eenvoudig te achterhalen waar besmette planten vandaan komen en waar ze naartoe zijn vervoerd. Dit kan helpen om verdere verspreiding van een ziekte of plaag te voorkomen.
Kijk welke informatie op het plantenpaspoort moet staan.
Wanneer is het plantenpaspoort verplicht?
Voor welke planten en plantaardige producten een plantenpaspoort verplicht is, leest u in het Register plantenpaspoortplichtige producten.
Lees meer over het verplichte plantenpaspoort en eventuele uitzonderingen.
Plantenpaspoort aanvragen of afgeven
Om aan een plantenpaspoort te komen moet u uw planten laten keuren door uw keuringsdienst. Sommige telers en kwekers mogen zelf een plantenpaspoort afgeven. Zij moeten hun planten zelf controleren op ziekten en plagen.
Lees meer of het aanvragen of afgeven van een plantenpaspoort.
Handel en vervoer naar landen buiten de EU
Exporteert u planten of plantaardige producten naar landen buiten de EU? Dan heeft u geen plantenpaspoort nodig, maar een fytosanitair certificaat. Kijk voor meer informatie bij Export planten, groenten, fruit, plantaardige producten.