Teeltvoorschrift wilde haver

Met dit teeltvoorschrift willen we de vermeerdering en verspreiding van wilde haver voorkomen. Op deze pagina vindt u informatie over Wilde haver. En de regels waar u zich aan moet houden.

Waarom Wilde haver bestrijden?

Wilde haver is onkruid dat zich snel kan vermeerderen. Het wordt het meest aangetroffen in graangewassen. Het is een schadelijke verontreiniging in zaaizaden van granen en grassen. Als de wilde haver niet op tijd wordt verwijderd, dan kan het naar andere percelen worden verspreid via de maaidorser. De beste methode om dit te voorkomen is om elke plant te verwijderen voordat het zaad kan uitvallen.

Meld Wilde haver

U kunt locaties met Wilde haver melden bij de NAK. Dat kan ook anoniem. Stuur hiervoor een mail naar teeltvoorschriften@nak.nl of bel met 0527-635 350, keuze 4.

Verwijder en vernietig Wilde haver

U bent verplicht om Wilde haverplanten te verwijderen en vernietigen voordat het zaad uitvalt. Dat moet u uiterlijk doen:

Voor 1 juli

In de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg.

Voor 15 juli

In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland.

Handhaving teeltvoorschrift

De NAK controleert of u zich aan dit teeltvoorschrift houdt. Dat doen ze in opdracht van ons. Als inspecteurs van de NAK een overtreding constateren, dan geven ze u eerst een waarschuwing. U moet dan de overtreding herstellen. Als u dit onvoldoende doet, of niet op tijd, dan maken ze een rapport van bevindingen en dragen het over aan ons.

Wij kunnen u dan een last onder dwangsom opleggen. Dat betekent dat u iets moet doen om zo de overtreding te stoppen. Als u dit niet doet, dan moet u ons een bedrag betalen. Dat doen we volgens het specifieke interventiebeleid.

Wetgeving

De tekst van de wet- en regelgeving is leidend. U vindt de volledige voorschriften voor Wilde haver in hoofdstuk 3. van de Regeling teelt. Deze regeling valt onder de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005.

Meer informatie

Meer informatie over wilde haver en het toezicht op dit teeltvoorschrift vindt u op de website van de NAK. U kunt ook contact opnemen met de NAK of met ons Klantcontactcentrum.