Zaden in voorraad

Had u al voor 1 oktober 2020 zaden op voorraad? Deze kunnen zijn besmet met ToBRFV. Daarom gelden regels om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. De precieze regels hangen ervan af of de zaden nog in het bezit zijn van de producent of importeur, of dat de zaden al in de handel gebracht zijn.

Ik ben importeur of producent en heb de zaden nog in mijn bezit

U moet de zaden toetsen op ToBRFV. Ook moeten de zaden een plantenpaspoort hebben. Pas dan mag u de zaden binnen de Europese Unie (EU) verhandelen. Zaden die al een plantenpaspoort hebben, maar niet zijn getoetst, moet u alsnog laten toetsen. Vanaf 1 april 2021 moet u daarvoor toetsen met een binnen de EU voorgeschreven toetsmethode.

Let op: ook zaden die zijn geïmporteerd op basis van landsvrijheid of gebiedsvrijheid, moet u eerst laten toetsen met een voorgeschreven methode.

De zaden zijn afgezet naar een marktdeelnemer of naar het buitenland

Als u een partij zaden in uw bezit heeft met een plantenpaspoort van een andere marktdeelnemer, mag u de zaden verhandelen. U hoeft niet te onderzoeken of en hoe de partij is getoetst.

Vermoedt u dat de zaadpartij helemaal niet is getoetst? Of niet is getoetst volgens een voorgeschreven methode? Dan bent u verplicht om het plantenpaspoort in te trekken. U mag de partij pas weer verhandelen als die op de juiste manier is getoetst en een plantenpaspoort heeft. U mag de zaden wel binnen uw eigen bedrijf gebruiken.

Let op: tot 1 oktober 2020 mocht ELISA worden toegepast en tot 1 april 2021 mocht u in sommige situaties een ELISA-toetsuitslag gebruiken. De plantenpaspoorten die op basis hiervan zijn afgegeven blijven ook na 1 april 2021 geldig als het zaad al een eerste keer is verhandeld naar een andere marktdeelnemer.

Wij doen soms verder onderzoek

Wij kunnen besluiten een zaadpartij in uw voorraad te onderzoeken. Bijvoorbeeld als we bij deze partij terechtkomen in ons onderzoek na een besmetting in een teeltbedrijf. Wij toetsen de zaadpartij dan op ToBRFV.