Blocking Rule en registratie als EURPO of EUPO in TracesNT

Bedrijven die volledig en correct in TracesNT geregistreerd staan, kunnen de validatie EURPO of EUPO krijgen. Sinds 22 maart 2023 heeft u die validatie nodig om CHED-PP’s te kunnen krijgen. Dit geldt voor alle bedrijven en andere marktdeelnemers die in TracesNT onder de activiteit Plantgezondheid vallen. Dat is bepaald door de Europese Commissie met de zogeheten Blocking Rule.

Het Nederlandse systeem CLIENT is gekoppeld met het Europese systeem TracesNT. Uw aangifte komt dus daar terecht, en ook uw CHED-PP komt daarvandaan. Bedrijven worden meestal ingeschreven in TracesNT via CLIENT. Daardoor kan het gebeuren dat de gegevens niet exact hetzelfde zijn. Meestal wordt een bedrijf dan automatisch opnieuw geregistreerd in TracesNT, waardoor hetzelfde bedrijf vaker dan 1 keer geregistreerd kan staan. Het is belangrijk dat uw bedrijf maar 1 keer geregistreerd staat in TracesNT, en dat die registratie volledig en correct is. Alleen dan kunt u de registratie EURPO of EUPO krijgen.

Wat is een EURPO of EUPO?

Een EURPO is een bedrijf dat bekend en gevalideerd is in TracesNT en waarvoor een registratieplicht geldt volgens artikel 65 van de Plantgezondheidsverordening (EU) 2016/2031. Geldt er voor uw bedrijf geen registratieplicht? Dan kunt u zich laten registreren als EUPO.

Hoe kom ik aan een EURPO-registratie?

Is uw bedrijf gevestigd in Nederland? Neem dan de volgende stappen:

 • Vul het relatieformulier van de NVWA in als u dat nog niet gedaan heeft. Daar geeft u onder andere uw naam- en adresgegevens, KvK-nummer en KvK-vestigingsnummer aan door. U krijgt binnen enkele werkdagen een fytosanitair registratienummer (FRN).
 • Meld uw bedrijf daarna aan als EURPO in TracesNT.

Is uw geadresseerde, importeur of bestemming gevestigd in een andere EU-lidstaat? Dan moet die zich zelf bij de bevoegde overheid in die lidstaat laten registreren in TracesNT. Dat gaat niet via ons.

Nog geen EURPO-registratie, wel een CHED-PP nodig

Is uw bedrijf nog niet geregistreerd als EURPO, maar heeft u wel een CHED-PP nodig? Bijvoorbeeld voor een zending die vast staat in een ander EU-land? Dan kunt u een tijdelijke EURPO-registratie bij ons aanvragen. Stuur daarvoor een e-mail naar TRACESNT.CHEDPP@nvwa.nl. Deze postbus wordt beheerd op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

EURPO-registratie bekijken op Checkecert.nl

Via het raadpleegscherm op Checkecert.nl kunt u bekijken of een bedrijf of andere marktdeelnemer waar u mee zaken doet een EURPO-registratie heeft in TracesNT. Dat werkt zo:

 • Gebruik de tweeletterige landcode (bijvoorbeeld NL of BE) voor het bedrijf dat u wilt checken.
 • Gebruik voor het beste resultaat geen spaties in de zoekvelden.
 • Kies bij ‘Activiteitafdeling’ voor ‘Plant Health’.
 • Laat ‘Activiteitsectie’ en ‘Activiteit’ leeg.
 • Vul bij ‘Naam’ de naam van het bedrijf in en klik op ‘Zoek’.

Of het bedrijf een registratie als EURPO of EUPO heeft, moet u kunnen zien aan de volgende waarden. Let erop dat het bedrijf de status EURPO heeft, de status EUPO geeft meestal niet voldoende rechten.

 • In de kolom ‘Activiteitsectie’ moet de waarde ‘EURPO’ of ‘EUPO’ staan.
 • In de kolom ‘Status’ moet de waarde ‘VALID’ staan.
 • In de kolom ‘Identificatietype’ moet de waarde ‘eori’ staan.
 • In de kolom ‘Identificatiecode’ moet het juiste EORI-nummer staan.

Verkeerde gegevens in TracesNT? Geef het door

Ziet u verkeerde gegevens staan van een bedrijf of andere marktdeelnemer in TracesNT? Geef dat dan aan ons door, en vermeld erbij wat de juiste gegevens zijn. Stuur daarvoor een e-mail naar TRACESNT.CHEDPP@nvwa.nl. Deze postbus wordt beheerd op werkdagen van 9:00 tot 17:00.

Verandering in EURPO-registratie doorgeven

Wilt u veranderingen doorgeven in uw EURPO-registratie? Stuur dan een veranderverzoek per e-mail naar TRACESNT.CHEDPP@nvwa.nl. Deze postbus wordt beheerd op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.