TRACES

TRACES staat voor TRAde Control and Expert System en is een systeemcomponent van het informatiemanagementsysteem voor officiële controles (IMSOC) van de EU.

Let op: vanaf 11 juni 2024 heeft u tweestapsverificatie nodig om in te loggen bij TRACES.

TRACES is een webapplicatie die de veterinaire en fytosanitaire autoriteiten in alle EU-lidstaten en landen buiten de EU met elkaar verbindt. Het systeem is van toepassing voor de invoer van dieren, producten van dierlijke oorsprong, levensmiddelen en diervoeders van niet-dierlijke oorsprong, planten en plantaardige producten in de Europese Unie, de handel binnen de EU en de uitvoer van dieren en bepaalde dierlijke producten naar buiten de EU.

TRACES wordt in Nederland van informatie voorzien vanuit nationale systemen, zoals CLIENT-import, VGC en e-CertNL.

Bij het verhandelen van dieren en dierlijke producten binnen de EU wordt TRACES echter niet gevoed vanuit de nationale systemen, maar moet de informatie door bedrijven en toezichthouders rechtstreeks aan TRACES worden aangeboden.

Gebruikershandleiding TracesNT

In deze handleiding leest u hoe u TracesNT gebruikt als u gezondheidscertificaten nodig heeft voor export binnen de EU, ook wel intraverkeer. En ook in de Traces Toolkit van de EU vindt u meerdere gebruikershandleidingen.

UBN nodig voor hert- of kameelachtigen

Exporteert of importeert u hert- of kameelachtigen naar of uit een EU-land? Dan heeft u vanaf 5 juni 2023 een Uniek Bedrijfsnummer UBN nodig voor de gezondheidsverklaring. Een UBN kunt u aanvragen bij RVO. Daar vindt u ook meer informatie over het UBN.

Vraag over TRACES of account aanvragen?

Heeft u een vraag over TRACES over verzendingen van dieren en producten van dierlijke oorsprong binnen de EU? Mail de helpdesk

Vragen over TRACES ACCOUNT? Mail de helpdesk

Import vanuit derde landen (niet EU-landen)

Heeft u een vraag over TRACES over de volgende soorten importzendingen met oorsprong buiten de EU?

  1. zendingen dieren (GGB-A/CHED-A) Stuur een e-mail
  2. zendingen producten van dierlijke oorsprong (GGB-P/CHED-P) Stuur een e-mail
  3. zendingen producten van niet-dierlijke oorsprong (GGB-D/CHED-D). Stuur een e-mail
  4. zendingen planten en plantaardige producten  (GGB-PP/CHED-PP) Stuur een e-mail

Zie ook: Import