Aquacultuur: kerndata over productiebedrijven in Nederland

Op deze pagina vindt u gegevens over aquacultuurproductiebedrijven. Dit zijn bedrijven waar men waterdieren zoals vissen, schaaldieren en schelpdieren kweekt. Bedrijven hebben hiervoor een registratie of vergunning nodig. We beschrijven eerst wat deze bedrijven doen. Daarna krijgt u een overzicht van de wet- en regelgeving voor aquacultuur. Tot slot krijgt u het aantal aquacultuurbedrijven dat geregistreerd staat.

Aquacultuurproductiebedrijven

Wij houden toezicht op verschillende typen aquacultuurproductiebedrijven. Elk type houdt en/of produceert veelal een andere diersoort en verhandelt deze ook anders. De meeste bedrijven vallen onder de volgende typen aquacultuurbedrijven:

  • Tweekleppige weekdieren-bedrijven: verzendingscentra, zuiveringscentra of soortgelijke bedrijven binnen een kweekgebied voor weekdieren. Tweekleppige weekdieren zijn schelpdieren waarvan de schelp open en dicht klapt, zoals mantels, mosselen en oesters.
  • Viskwekerijen: gebouwen, gesloten ruimtes of installaties van een aquacultuurproductiebedrijf waar vissen worden gekweekt om te verkopen. De uitzondering hierop zijn bedrijven waar wilde waterdieren worden verzameld in afwachting van slacht voor menselijke consumptie zonder te worden gevoerd.
  • Put-en-take-bedrijven: Bedrijven met vijvers of andere voorzieningen waar de vispopulatie alleen voor de recreatievisserij in stand wordt gehouden door het toevoegen van aquacultuurdieren.

Wetgeving aquacultuurbedrijven

Een ondernemer die handelt in aquacultuurdieren en producten daarvan, moet zich houden aan de Richtlijn voor veterinair-rechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren (Verordening (EG) nr. 2006/88) en de Regeling aquacultuur. De Regeling aquacultuur stelt regels voor de handel in aquacultuurdieren en -producten. Het gaat hier ook om het importeren van deze dieren en producten uit EU-landen.

Richtlijn voor het houden van aquacultuurdieren

Met deze richtlijn zijn vergunningen verplicht voor aquacultuurproductiebedrijven en aquacultuurverwerkingsbedrijven met het oog op ziektebestrijding. Het gaat hier vooral om registratieverplichting (om producten op te sporen/terug te vinden), goede hygiënische methodes en een programma voor de bewaking van diergezondheid. Ook moeten de bedrijven een systeem hebben waarmee ze kunnen aantonen dat zij aan de voorschriften voldoen.

Voor put-and-take-bedrijven (met vijvers waarin forellen of vissen van andere soorten zijn uitgezet voor de recreatievisserij) is deze vergunning niet nodig. Wel moeten put and take-bedrijven zich bij ons laten registreren.

Ook moeten EU-lidstaten een openbaar register bijhouden met daarin alle aquacultuurproductiebedrijven en -verwerkingsbedrijven. Voor vervoerders van aquacultuurdieren gelden er onder andere voorschriften voor het bijhouden van gegevens van bedrijven die worden bezocht.

De regeling geldt niet voor:

  • waterdieren die voor sierdoeleinden zijn gekweekt, in niet-commerciële aquaria.
  • uit het wild verzamelde of gevangen waterdieren die rechtstreeks voor de voedselketen bestemd zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de visserij.
  • waterdieren die zijn gevangen voor de productie van vismeel, visvoer, visolie en soortgelijke producten.

Richtlijn voor verkoop en invoer van aquacultuurdieren

Verordening (EG) nr. 1251/2008, beschrijft de voorwaarden en certificeringsvoorschriften voor het verkopen en de invoer van aquacultuurdieren en -producten. Daarnaast staat in deze verordening een lijst met soorten die een bepaalde ziekte kunnen overbrengen zonder zelf daarvan ziek te worden. Deze soorten zijn vectoren voor de betreffende ziekte. Ook staan in deze verordening de modellen van gezondheidscertificaten voor toepassing bij verkoop.

Aantal bedrijven in de aquacultuur

Aantal bedrijven in de aquacultuur figuur 1
Verdeling aantal aquacultuurproductie bedrijven van 2016 - 202020162017201820192020
Bedrijven tweekleppige weekdieren119119119119120
Bedrijven viskweek5554515152

Het aantal aquacultuurbedrijven is van 2016 tot en met 2020 stabiel gebleven, met circa 119 bedrijven met tweekleppige weekdieren en tussen de 51 en 58 viskweekbedrijven.

NVWA Brontabel als csv (184 bytes)

Aantal geregistreerde aquacultuur bedrijven in 2019 (per type kweekvis)

Aantal geregistreerde aquacultuur bedrijven in 2019 (per type kweekvis) figuur 2
2019
Paling15
Regenboogforel, beekforel, steur, karper en baars11
Regenboogforel8
Afrikaanse meerval7
Steur3
Claresse2
Snoekbaars2
Stekelrog, kathaai en hondshaai2
Yellow kingtail fish2
Afrikaanse meerval, claresse1
Koi karper1
Kwi-Kwi1
King Prawn1
Regenboogforel, atlantische zalm, donausteur en sterlet1
Regenboogforel, steur1
Snoekbaars, stuer, regenboogforel, karper, goudvis en afrikaanse meerval1
Tarbot1
Tilapia1
Yellow kingtail fish, tarbot en tong1

Van de actieve viskweekbedrijven kweekt het grootste deel paling, gevolgd door regenboogforel en meerval. Het grootste deel is paling, omdat glasaal wordt gekocht, opgekweekt en wordt vrijgelaten om de palingstand in Nederland te bevorderen. Ook zijn er kwekerijbedrijven met vissoorten die populair zijn bij sportvissers en/of Put-en-Take-bedrijven. Uiteraard zijn er ook kwekerijbedrijven die vis produceren voor menselijke consumptie.

NVWA Brontabel als csv (501 bytes)

Put-en-Takebedrijven

Zoals eerder besproken hebben Put-en-Take-bedrijven geen registratieplicht, maar een meldplicht. Er staat een lijst van Put-en-Take-bedrijven die zich hebben aangemeld op onze website. Deze lijst wordt elk jaar vernieuwd.