Onderzoek naar schadelijke stoffen in afslankpillen 2024
De NVWA deed in 2024 onderzoek naar 11 merken afslankpillen die bedrijven via sociale media aanprijzen. We keken naar de aanwezigheid van verboden en schadelijke stoffen. In 7 van de onderzochte merken zaten 1 of meerdere mogelijk gevaarlijke stoffen. Deze stoffen stonden niet op het etiket.
Onderzoek naar afslankpillen
Bedrijven en particuliere verkopers maken via sociale media reclame voor afslankpillen. Vaak beweren ze dat de pillen voor veel gewichtsverlies zorgen. De lijst met ingrediënten is niet altijd volledig. In de afslankpillen zitten soms ook stoffen die alleen in geneesmiddelen zijn toegestaan.
We onderzochten in 2024 11 merken afslankpillen. De producten schaften we aan via online verkoopkanalen marktplaats.nl en bol.com. Ons onderzoek richtte zich op producten die vooral op sociale media worden aangeprezen. Merken die ook in grotere fysieke winkels te koop zijn hebben we niet meegenomen in dit onderzoek.
Verboden stoffen
In 7 van de 11 onderzochte merken afslankpillen zaten 1 of meer potentieel gevaarlijke stoffen. Het ging om de stoffen sibutramine, sildenafil, higenamine, DMBA, DMAA en theofylline. Deze stoffen stonden niet op het etiket en zijn niet toegestaan in voedingsmiddelen. Ze kunnen zorgen voor ernstige bijwerkingen, zoals maag- en darmproblemen, angstaanvallen en hartproblemen.
Aanvullende inspecties
We gaan aanvullende inspecties doen bij handelaren van risicovolle afslankpillen. Ook blijven we sociale media, online winkels en fysieke winkels monitoren op het aanbod van mogelijk gevaarlijke afslankpillen. Consumenten moeten kritisch blijven als zij reclames zien voor supplementen. In de supplementen kunnen gevaarlijke stoffen zitten die voor ernstige bijwerkingen kunnen zorgen.
Meer informatie
Lees meer over de risico’s van voedingssupplementen. In ons webdossier over voedingssupplementen vindt u ook een video over de risico’s en een link naar onze podcast.